Na de publicatie van de kwartaalresultaten van IBM ging 13 miljard USD aan marktkapitalisatie in rook op.

De Amerikaanse technologiereus IBM pakte uit met een tegenvallend kwartaalrapport. De omzet en de winst lagen onder de verwachtingen, maar ook de eerdere prognoses voor dit en volgend jaar werden ingeslikt. De IT-sector maakt de jongste jaren een grote transformatie door en IBM heeft het daarmee erg moeilijk – net zoals andere klassieke technologiebedrijven als Oracle, Cisco en HP. Het oude bedrijfsmodel waarbij producten en diensten worden verkocht en nadien onderhouden, werd op zijn kop gezet door de opkomst van cloudcomputing, waarbij klanten in toenemende mate via een verhuurmodel worden bediend.

IBM werd in snelheid genomen door de evoluties in de sector. De groei van de activiteiten met een hogere marge (cloud, beveiliging, gegevensanalyse) is er wel, maar die is onvoldoende om de achteruitgang in andere segmenten te compenseren. De omzet daalde met 4%, tot 22,4 miljard USD, en lag daarmee bijna 1 miljard USD onder de consensusverwachting. Het was voor IBM de tiende opeenvolgende omzetdaling. De omzet uit hardware daalde met 15%, maar ook software liet het afweten met een afname van 2%. De dienstenafdeling evolueerde vlak, maar in bepaalde segmenten is er wel prijsdruk.

Geografisch bleef alleen de thuismarkt het goed doen, buiten de Verenigde Staten was de prestatie ondermaats. Dat laatste hangt uiteraard samen met de sterke stijging van de dollar (USD). Dat zal ook in het vierde kwartaal nog een negatieve impact hebben. Cloudcomputing presteerde wel goed, met een omzetgroei van 50%. Toch staat die activiteit voor nog maar 3% van de groepsomzet. Ook de omzet uit de beveiligingsactiviteit steeg met een vijfde.

De nettowinst daalde met 16% op jaarbasis, tot 3,46 miljard USD. Per aandeel bleef de achteruitgang beperkt tot 8%, en dat is te danken aan het inkoopprogramma. De ingekochte aandelen worden vernietigd, waardoor de winst over minder aandelen moet worden gespreid. IBM kocht in het derde kwartaal opnieuw voor 1,7 miljard USD aandelen in. De aangepaste nettowinst kwam met 3,68 USD per aandeel zelfs 15% onder de consensusprognose uit.

Na de publicatie van de kwartaalresultaten ging 13 miljard USD aan marktkapitalisatie in rook op. Het IBM-aandeel viel daarbij terug naar het laagste peil sinds 2011. Het afstoten van de micro-elektronica afdeling aan GlobalFoundries zal IBM 1,5 miljard USD kosten. De verkoop van de serverafdeling System X aan Lenovo brengt 2,1 miljard USD in het laatje. De groepswinst zal dit jaar voor het eerst sinds 2002 afnemen. IBM stelt een daling met 2 tot 4% voorop. Opvallend is dat ook de winstprognose voor volgend jaar (20 USD per aandeel) voor het eerst werd losgelaten.

Intussen begint bij sommige analisten de roep om een opsplitsing van het bedrijf steeds luider te klinken. CEO Ginni Rometty wijst er echter op dat de divisies sterk met elkaar verweven zijn. Het afstoten van de activiteiten met een lage marge (pc’s, servers) was op zich al een opsplitsing.

Conclusie

Dat IBM zijn winstprognose laat varen, is een bittere pil voor de aandeelhouders. We geloven op dit moment niet in een opsplitsingscenario, want er is voldoende synergie tussen de afdelingen. De relatieve waardering (9,5 keer de winst van volgend jaar) bevindt zich op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content