We juichen de omzetverhoging voor het derde kwartaal en de beslissing van Intel om met ARM samen te werken toe. We vinden Intel aan 14 keer de verwachte winst en met een brutorendement van ongeveer 3% correct gewaardeerd.

Intel heeft zijn positie als marktleider in de halfgeleiderindustrie te danken aan de overheersing in het segment van de microprocessoren voor pc’s. Daar deelt het Amerikaanse bedrijf de lakens uit met de zogenaamde x86-halfgeleiderarchitectuur. De opkomst van mobiele toestellen als smartphones en tablets is echter zo goed als voorbijgegaan aan Intel. Er waren wel pogingen, maar Intel kreeg nooit voet aan de grond. Dat komt grotendeels omdat Intel enkel chips aflevert die het zelf ontwerpt. Intel dreigt hetzelfde te overkomen in nieuwe niches als ‘Internet of Things’ (IoT). Daarom besliste de halfgeleiderproducent om het over een andere boeg te gooien. Op het Developer Forum van vorige maand kondigde Intel aan dat het voor de volgende generatie chips ook ARM-ontwerpen zal fabriceren. Daarmee stelt Intel haar productiecapaciteit ter beschikking aan derde partijen. Tegelijk werd al de komst van LG als klant aangekondigd. Het Zuid-Koreaanse bedrijf gebruikte voorheen chips van Qualcomm maar stapt nu dus over naar Intel. Ook Apple is geïnteresseerd om vanaf 2017 de tablets en telefoons van een Intel-processor te voorzien. De Client Computing Group, die de klassieke activiteiten omvat, ziet het aandeel in de omzet en de operationele winst steeds verder afkalven. 2016 wordt het vierde opeenvolgende jaar met een negatieve groei voor de pc-industrie. Het verkoopcijfer ligt nu zelfs een kwart lager dan in topjaar 2007. De kasstromen van de afdeling moeten de groei van andere segmenten, zoals de Data Center Group en IoT, financieren. Intel zet ook in op halfgeleiders voor autonome wagens, een markt die door analisten van Crédit Suisse op 9 tot 18 miljard USD wordt geschat. De groepsomzet van Intel steeg in het tweede kwartaal met 2,6% op jaarbasis, tot 13,53 miljard USD. De lopende herstructurering moet dit jaar al 750 miljoen USD opleveren. Dit zal vanaf halfweg 2017 toenemen naar 1,4 miljard USD op jaarbasis. De kosten verbonden aan deze operatie lopen op tot 1,2 miljard USD. Samen met een hogere belastingfactuur kwam de operationele winst (1,32 miljard USD) daardoor uit op het laagste niveau sinds het derde kwartaal van 2009. Het omzetcijfer van de Client Computing Group daalde opnieuw met 3%, tot 7,34 miljard USD, iets meer dan de helft van de groepsomzet. Intel trok zich terug uit de tablet-markt, wat de winstgevendheid van de afdeling ten goede kwam. De Data Center Group zag het omzetcijfer met 4,5% aantrekken, tot 4,03 miljard USD en ook bij IoT was er een lichte vooruitgang, tot 572 miljoen USD. De groep keert momenteel een dividend van 1 USD per aandeel uit maar lijkt niet van plan om extra schulden aan te gaan om een hogere uitkering te financieren. Voor het lopende, derde kwartaal werd de verwachte omzetvork vorige week wel verhoogd van 14,4 à 15,4 miljard USD (midden 14,9 miljard USD) tot 15,3 à 15,9 miljard USD (midden 15,6 miljard USD). Ook de brutomarge werd opgekrikt van ongeveer 60% tot 62 à 63%.

Conclusie

We juichen de omzetverhoging voor het derde kwartaal en de beslissing van Intel om met ARM samen te werken toe. De koersprestatie ligt dit jaar in lijn met de grote indexen. We vinden Intel aan 14 keer de verwachte winst en met een brutorendement van ongeveer 3% correct gewaardeerd.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content