Jensen Group ziet marges fors stijgen

© Getty Images/iStockphoto

De groei van Jensen Group krijgt te weinig aandacht. Het herstel van de rendabiliteit in de eerste jaarhelft maakt de waardering van het aandeel weer redelijker.

De halfjaarcijfers van Jensen Group vestigen er nog eens de aandacht op dat de groei van de wereldspeler in industriële wasserijsystemen te weinig aandacht krijgt. De jaarresultaten over 2016 waren uitstekend, maar analisten en beleggers werden toch vooral aangesproken door het goed gevulde orderboek. De winstgevendheid viel vorig jaar tegen. Op dat gebied hebben de halfjaarcijfers alles goedgemaakt. De toename van de omzet met 5,5 procent tot 173,5 miljoen euro (+9,2% in de eerste helft van vorig jaar) kwam iets boven de analistenverwachting uit.

Vorig jaar lag de omzetgroei dan wel hoger, maar door de intense concurrentie voor grote projecten en de investeringen in onder meer bijkomende productiecapaciteit bleef de rendabiliteit achter. Dat is deze keer absoluut niet meer het geval. De bedrijfskasstroom (ebitda) klom met maar liefst 20,7 procent, van 15,3 naar 18,5 miljoen euro, of van 1,96 naar 2,37 euro per aandeel. Dat is een veel sterkere toename dan die van de omzet, wat neerkomt op een stijging van de ebitda-marge van 9,3 naar 10,7 procent. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 16,3 miljoen euro. Dat is een fraaie klim van 17,3 procent, waardoor de ebit-marge vooruitgaat van 8,4 naar 9,4 procent. Het is van de eerste jaarhelft van 2014 geleden dat de ebit-marge op zulk hoog peil lag.

Het nettoresultaat bedroeg 11,1 miljoen euro (1,42 euro per aandeel), of een toename met 17,1 procent tegenover de 9,5 miljoen euro van de eerste helft van 2016 (1,24 euro per aandeel). De groei van het orderboek is minder spectaculair dan op 31 december, maar blijft met 15 procent beter gevuld dan een jaar voordien – een geruststellende situatie. Als rekening wordt gehouden met de geproduceerde machines op het jaareinde, ligt de werkreserve in de fabrieken zelfs 18 procent hoger dan eind juni 2016. Het orderboek blijft de ideale basis om gerust te zijn dat 2017 opnieuw een sterk boekjaar wordt. Dat het Jensen voor de wind gaat, bleek een aantal maanden geleden al, toen de algemene vergadering op voorstel van de bedrijfstop besliste een extra dividend van 0,25 euro per aandeel uit te keren boven op het gewone dividend van 0,25 euro per aandeel.

Vorig jaar nam Jensen een belang van 30 procent in Tolan Global, een producent en verkoper van vrijstaande wasserijmachines en de distributeur van Jensen in Turkije. Dat belang werd in mei opgevoerd tot 36,33 procent en kan tot maximaal 49 procent worden opgedreven. Op 1 februari nam de groep de activiteiten van een van de belangrijkste Duitse leveranciers over. Jensen Group wordt gecontroleerd door de Deense familie Jensen via Jensen Invest (51,7%). De wereldspeler, weliswaar in een nicheactiviteit, noteert enkel op Euronext Brussel. Wereldwijd is er maar één grote, niet-beursgenoteerde concurrent, het Duitse Kannegieser.


Conclusie

De groei van Jensen Group wordt andermaal bevestigd. Het toenemend internationale toerisme (hotels) en de oprukkende vergrijzing (verzorgingsinstellingen) ondersteunen de toename van de omzet. Het herstel van de rendabiliteit in het eerste helft van 2017 maakt de waardering weer redelijker, tegen 16 keer de verwachte winst voor 2017 en 9,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor dit jaar.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 325 miljoen euro

K/w 2016: 17,5

Verwachte k/w 2017: 16

Koersverschil 12 maanden: +57%

Koersverschil sinds jaarbegin: +21%

Dividendrendement: 0,6%

Partner Content