Jensen Group

Koersdoel is bereikt

Jensen Group boekte in de eerste zes maanden van 2013 een omzet van 123,5 miljoen EUR, of 6,9% meer dan in de eerste helft van 2012. Dat was niet alleen een nieuw record, het cijfer stak ook positief af tegen de omzetontwikkeling bij veel andere industriële bedrijven. Het bevestigde ook de fraaie omzetcijfers van 2012. Na negen maanden was de omzet 1,2% hoger dan in de periode januari-september van 2012 (van 169,7 naar 171,7 miljoen EUR). Dat betekent dat er sprake is van een omzetterugval in het derde kwartaal (-10,8%, tot 48,2 miljoen EUR). De kans op een lagere omzet voor 2013 blijft dus reëel. De jaarcijfers, die worden bekendgemaakt op 12 maart, moeten daarover uitsluitsel brengen.

Maar we hoeven niet meteen te vrezen voor een sterke daling, want het orderboek evolueert weer in gunstige zin. Midden 2013 was die teruggevallen met 34%. Op 30 september bedroeg de achteruitgang nog 17% tegenover 30 september 2012. Daardoor stelt het management een jaaropbrengst in de lijn van die van 2012 voorop. In de eerste zes maanden was er een toename van het bedrijfsresultaat (ebit) met 21%, tot 10,5 miljoen EUR en zelfs een stijging van het nettoresultaat met 42,5% (van 4,9 naar 7,0 miljoen EUR of per aandeel van 0,61 naar 0,87 EUR per aandeel).

Blijft de kwestie van een mogelijke delisting. Dat exitverhaal werd nieuw leven ingeblazen met een kapitaalvermindering van 12 miljoen EUR of 1,50 EUR per aandeel eind 2012. Dat was een eerste signaal. Daar kwam in de herfst van vorig jaar nog bij dat de raad van bestuur een inkoopprogramma van eigen aandelen goedkeurde. Maar liefst 800.300 aandelen of 10% van het totaal worden ingekocht tot 4 oktober 2017. Volgens ons is dat een tweede signaal dat het aandeel niet lang meer beursgenoteerd blijft.

De Deense familie Jensen is de referentieaandeelhouder van Jensen Group. Ze controleert de beursgenoteerde vennootschap via Jensen Invest (51,7%). Jensen Group – vroeger bekend onder de namen LSG en daarvoor IPSO-ILG – noteert enkel op NYSE Euronext Brussel en heeft daar veeleer de status van een smallcap met een beperkte verhandelbaarheid, ondanks het feit dat het een absolute wereldspeler is, die weliswaar actief is in de nicheactiviteit van de industriële wasinstallaties. Wereldwijd heeft Jensen maar één grote concurrent, het Duitse Kannegieser, dat nota bene geen beursnotering heeft. Dat is voor Jensen Group een bijkomend argument om van de beurs te gaan.

Kannegieser en Jensen zijn ongeveer even groot en hebben samen een kleine helft van de wereldmarkt in handen. De vooruitzichten van die industrietak zijn positief door de groei van het internationaal toerisme. Die zorgt voor een toename van het aantal industriële wasbeurten.

Conclusie

Jensen Group is een topbedrijf in een nichemarkt, met een Deense familiale aandeelhouder en een historische beursnotering als smallcap op NYSE Euronext Brussel. Tegen ruim 11 keer de verwachte winst voor 2013 is het aandeel nog niet duur en er zijn nog ruim 700.000 aandelen in te kopen. Maar anderzijds is ons koersdoel bereikt. Vandaar dat we het advies verder verlagen.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 3B

Partner Content