Kivalliq Energy

Profiteren van het herstel van de uraniumprijs

We trappen een open deur in als we schrijven dat 2013 geen goed jaar was voor de uraniumexploratiebedrijven, zoals het Canadese Kivalliq Energy. De kaarten zijn echter beter geschud voor 2014 (voor meer achtergrond over de uraniummarkt: zie het artikel over Uranium Participation in nr. 3B14). Kivalliq was de afgelopen drie jaar heel succesvol in de exploratie van het Angilak-project in de Canadese mijnprovincie Nunavit. Sinds 2008 investeerde de groep 54 miljoen CAD in het gebied over een oppervlakte van 137.702 hectare. Na een geslaagd 2012 kondigde ze in januari 2013 aan dat de reserves, dankzij de nieuwe J4- en Ray-zone, waren toegenomen van 27,1 naar 43,3 miljoen pound (ongeveer 0,5 kilogram), met een hoog gemiddeld uraniumconcentraat van 0,69%. Het is het project met de hoogste uraniumconcentraatgraad dat nog niet in handen is van een van de grote mijnbedrijven, zoals Cameco en Areva.

Vanwege de lage beurskoers wilde de referentieaandeelhouder Lumina Capital van Ross Beaty (16,63% van het kapitaal) vorig jaar niet intekenen op een ruime kapitaalverhoging. Niemand twijfelt er nog aan dat de beoogde 50 miljoen pound reserves in het Lac Cinquante-gebied ruimschoots aanwezig zijn. Daarom wil Beaty wachten op hogere uraniumprijzen en een hogere koers voor het aandeel van Kivalliq, voordat hij vers kapitaal investeert. Het compromis was een beperkte private plaatsing van 15 miljoen nieuwe aandelen tegen 0,30 CAD per aandeel, een verwatering met 16%. Dat was voldoende voor een afgeslankt boorprogramma van 5 miljoen CAD en het belette Kivalliq niet om twee nieuwe zones te ontdekken in de buurt van J4 en Ray (ML en J1).

Op korte termijn is het uitkijken naar de aankondiging van de ontwikkelingsplannen voor Angilak in 2014 en van een nieuwe schatting van de reserves. We verwachten een bescheiden toename, gezien het kleinere boorprogramma in 2013. In afwachting zit het management niet stil en maakte het gebruik van de bodemprijzen op de uraniummarkt om twee nieuwe eigendommen te verwerven. In oktober 2013 kondigde Kivalliq de overname aan van het Baker Basin Property, voorheen eigendom van Pacific Ridge Exploration. Het gaat om een beloftevol exploratiegebied met een oppervlakte van 93.993 hectare in Nunavit, 200 kilometer ten noordoosten van Angilak. Tussen 2006 en 2008 werden een aantal zones met uraniumreserves ontdekt die Kivalliq de komende jaren wil exploreren. CEO Jim Paterson zei dat het een te mooie kans was om ze te laten voorbijgaan.

Eerder deze maand meldde Kivalliq de aanschaf van het Genesis Property, een exploratiegebied van 146.815 hectare in het noordoosten van de Canadese provincie Saskatchewan. Het gebied begint op 25 kilometer van de Eagle Point-uraniummijn van Cameco en ligt 450 kilometer ten zuidwesten van Angilak. Kivalliq beschikt over een zeer sterk technisch exploratieteam dat nu zijn ervaring volop kan inzetten op het exploreren van Baker Basin en Genesis.

Conclusie

We zien in Kivalliq Energy een uitstekende kandidaat om te profiteren van het herstel van de uraniumprijs. In afwachting probeert het management op een kapitaalefficiënte manier extra waarde te creëren via de exploratie van nieuwe eigendommen. Een mooie kanshebber voor de geduldige, risicobewuste langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content