Komt het nog goed met… Balta Group?

© belga

De Bel-20 deed het in de eerste jaarhelft nog een stuk slechter dan het Europese beursgemiddelde. Dat is te wijten aan enkele zware teleurstellingen, die Belgische investeerders absoluut niet zagen aankomen. In acht afleveringen overlopen we acht zwaar afgestrafte Belgische aandelen. Vandaag: Balta Group, dat spotgoedkoop is na een vertrouwensbreuk.

Het liep voor Balta Group al mis bij de beursgang een goed jaar geleden. De tapijtenproducent kreeg op de hoofdmarkt van Euronext Brussel een introductieprijs van 13,25 euro mee, helemaal aan de onderkant van de prijsvork van 13,25 à 16 euro per aandeel. Toch stond het aandeel al meteen op de eerste beursdag onder druk. De wereldleider in karpetten en de Europese koploper in residentiële en commerciële tapijten moest al snel zijn prognoses van bij de IPO verlagen. In de loop van de tweede helft van 2017 en in de eerste drie maanden van dit jaar werden de marktomstandigheden steeds ongunstiger door de pijnlijke cocktail van zwakke munten (pond en dollar), hogere grondstoffenprijzen en steeds meer volumedruk. Onder meer de Britse keten Carpetright ziet flink wat minder klanten over de vloer komen.

Tom Debusschere, die CEO is sinds 2016, verwacht dat de marges in het tweede halfjaar herstellen. Het bedrijf verwacht dit jaar een rebitda tussen 82 à 87 miljoen euro, tegenover 87,3 miljoen euro in 2017. Op 28 augustus, bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten, wordt het dus essentieel dat de cijfers niet opnieuw onder de gemiddelde verwachting duiken en dat de beloofde beterschap voor de tweede helft van de jaar gehandhaafd blijft.

Het aandeel ligt er verlaten bij, hoewel het bijzonder goedkoop oogt. Dat zijn twee uitingen van het complete wantrouwen van de markt tegenover de beursnieuwkomer. Tegen slechts 9 keer de verwachte winst voor 2018, amper 0,7 keer de boekwaarde, minder dan 0,3 keer de omzet en nauwelijks 5,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde en de bedrijfskasstroom (ev/ebitda) ligt er herstelpotentieel klaar in de tweede jaarhelft, maar dan mag eind augustus niet tegenvallen. Anders dreigt een miezerig beursbestaan.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 5,45 euro

Ticker: BALTA BB

ISIN-code: BE0974314461

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 196 miljoen euro

K/w 2017: 9

Verwachte k/w 2018: 10

Koersverschil op 12 maanden: -56%

Koersverschil sinds jaarbegin: – 37%

Dividendrendement: 1,5%

Partner Content