Komt het nog goed met… Nyrstar?

© reuters

De Bel-20 deed het in de eerste jaarhelft nog een stuk slechter dan het Europese beursgemiddelde. Dat is te wijten aan enkele zware teleurstellingen, die Belgische investeerders absoluut niet zagen aankomen. In acht afleveringen overlopen we acht zwaar afgestrafte Belgische aandelen. Vandaag: Nyrstar, waar het schuldenspook nooit weg is geweest.

Na een betere tweede jaarhelft vorig jaar was de eerste helft van dit jaar opnieuw een stevige ontgoocheling voor de getergde aandeelhouders van Nyrstar. Het aandeel verloor 33 procent. In vijf jaar is er een ontnuchterende koersdaling van 68 procent. Nochtans keken beleggers hoopvol uit naar de positieve vrije kasstroom die Nyrstar vanaf de tweede jaarhelft in het vooruitzicht stelde. Maar de hoger dan verwachte toename van de nettoschuldpositie op 31 maart deed de investeerders opnieuw twijfelen over de fragiele balans.

Inclusief de vooruitbetalingen voor zinkleveringen en de eeuwigdurende obligaties uitgegeven voor de herontwikkeling van Port Pirie klom de nettoschuld in de eerste drie maanden met 229 miljoen euro tot 1,59 miljard. Dat noopte meerdere analisten tot extra voorzichtigheid. Ook het nieuws op 17 mei dat Nyrstar een eerste terugbetaling van de eeuwigdurende obligaties voor de herontwikkeling van Port Pirie uitstelde, weliswaar binnen de voorziene convenanten, hielp niet. Cruciaal is evenwel dat Nyrstar dit jaar onverminderd mikt op 40 miljoen euro extra bedrijfskasstroom (ebitda), oplopend tot 100 miljoen in 2019 en tot 130 miljoen vanaf 2020. Het baseert zich op de iets beter dan verwachte opstart van de hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid van Port Pirie.

Een investering in Nyrstar blijft een emotionele rollercoaster, die enkel is weggelegd voor de risicobewuste belegger. Na de stevige terugval hebben we onze positie in de voorbeeldportefeuille onlangs aangevuld, omdat we een betere tweede jaarhelft verwachten. Die moet er komen dankzij de combinatie van de heropstart van de laatste nog niet-actieve mijn in Noord-Amerika (Myra Falls), de bevestiging van de succesvolle opstart van Port Pirie en het feit dat de bodem lijkt gezet in de verwerkingslonen voor de zinksmelters. Als dat lukt, wordt de schuldenpiek in 2018 gezet en verhogen de herstelkansen voor het aandeel drastisch, na jaren van kommer en kwel.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 4,60 euro

Ticker: NYR BB

ISIN-code: BE0974294267

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 505 miljoen euro

Verwachte k/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: 92

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: -33%

Dividendrendement: –

Partner Content