Lafarge

De premie na de aankondiging van de fusie tussen Lafarge en Holcim is volledig verdwenen. De fusieplannen vorderen nochtans prima.

We denken eraan opnieuw in zee te gaan met de Franse cementgroep Lafarge. Opnieuw, want in het voorjaar hadden we het geluk om met de voorbeeldportefeuille, op anderhalve maand tijd, 21% winst op onze belegging in Lafarge te realiseren. Lafarge zagen we toen als een Europese, conjunctuurgevoelige herstelkandidaat, en omwille van het opwaarts potentieel van een mogelijk herstel van de kredietwaardigheid naar investment grade. De onmiddellijke koerswinst kwam er echter, omdat Lafarge en Holcim – de nummers 2 en 1 in de sector _ bekendmaakten te willen fuseren.

We verzilverden daarop onze winst, omdat de initiële koerseuforie bij de aankondiging van dergelijke fusieplannen – zonder het koersondersteunende element van een biedprijs per aandeel zoals bij een overname – meestal vrij snel bekoelt. Dat is ook gebeurd, want de aankondigingspremie is volledig verdwenen. De fusieplannen vorderen nochtans prima. LafargeHolcim, de naam van de toekomstige groep, maakte tijdens de zomermaanden gedetailleerde desinvesteringsplannen bekend en heeft intussen de goedkeuringsprocedure bij de mededingingsautoriteiten ingeleid. De activa die de groep in de etalage plaatst, vertegenwoordigden ongeveer 15% van de omzet van vorig jaar.

LafargeHolcim verwacht op basis van de proformacijfers van 2013 dat de bedrijfskasstroommarge (ebitda-marge) na 3 jaar zal verbeteren van 20,2% naar 24,4% dankzij 1 miljard EUR aan synergiën. De nettoschuldpositie zal verlagen naar 2 keer de ebitda (tegenover 3,3 keer voor Lafarge eind 2013), en de verhoogde kredietwaardigheid tot investment grade zal op termijn de interestlasten terugdringen met 200 miljoen EUR. Ten slotte rekent men op 200 miljoen efficiëntiebesparingen in de investeringen. Het doel is de goedkeuring voor de fusie rond te hebben in de eerste helft van 2015. Ongeveer 60% van de omzet zal in de opkomende landen worden gerealiseerd.

Operationeel liet Lafarge in de eerste negen maanden een stijging van de ebitda-marge noteren met 20 basispunten (0,2%), tot 21,2%. De groep komt van heel ver. De slecht getimede overname van het Egyptische Orascom Cement in december 2007 zadelde de groep op met een forse schuldenlast. Lafarge verloor de status van investment grade naar rommelobligatie (‘speculative grade’). Lafarge werkt daarom al meerdere jaren aan het afbouwen van die omvangrijke schuldenlast door minder investeringen, een dubbele halvering van het dividend (van 2 naar 1 EUR), een kostenbesparingsprogramma van 1,3 miljard EUR tegen eind 2015 (400 miljoen EUR voor dit jaar) en vooral de verkoop van activa.

Door al die maatregelen daalde de netto financiële schuld van afgerond 14 miljard EUR eind 2010 naar 10,3 miljard EUR eind september. Die 10,3 miljard EUR netto financiële schuld staat tegenover een gerealiseerde omzet van 9,6 miljard EUR in de eerste drie kwartalen van 2014 en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 2,1 miljard EUR in de eerste negen maanden van dit jaar.

Een lage waardering – 1 keer de boekwaarde en 9 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) – en goede langetermijnvooruitzichten, vandaar de opname in de Inside Selectie. Wat het aandeel meteen ook een kandidaat voor de voorbeeldportefeuille maakt.

Partner Content