Lagere koers Lotus Bakeries biedt koopkans

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De eierschaarste die het gevolg was van de fipronilcrisis, woog op de koers van Lotus Bakeries. Maar er is geen reden tot paniek. Het aandeel was na twee superjaren toe aan een adempauze.

Behalve als de laatste twee maanden van 2017 nog een enorme verrassing in petto hebben, zal het aandeel van de Oost-Vlaamse speculaas- en koekjesspecialist Lotus Bakeries voor het eerst in zestien jaar de Bel-20-index niet verslaan. Daarvoor is het rendementsverschil te hoog opgelopen: een stijging van 15 procent voor de Bel-20, tegenover -14 procent voor Lotus.

2017 wordt een normaal jaar, na de twee uitzonderlijk goede jaren 2015 en 2016. Het aandeel, exclusief de dividenduitkering, steeg in 2015 met 88 procent (van 933 tot 1750 euro) en in 2016 met 43 procent (tot 2500 euro).

De redenen waren de zeer sterke organische groei (zonder overnames) van 13,3 en 11,6 procent, en de overname van twee Britse spelers die gespecialiseerd zijn in gezonde tussendoortjes: Natural Balance Foods (aandeel van 67%, overnameprijs 56 miljoen euro) en Urban Fresh Foods (100%, 97,3 miljoen euro). Daardoor klom de omzet van Lotus Bakeries in 2015 met 18,3 procent tot 411,6 miljoen euro, en in 2016 met 23,3 procent tot 507,2 miljoen euro.

Het is dus niet onlogisch dat de ambitie voor dit jaar bescheidener is, met in eerste instantie een consolidatie van de recordomzet van 2016. Het aandeel was na twee superjaren toe aan een adempauze. Die vertaalde zich in augustus in een gezapige terugval tot ongeveer 2300 euro. Die licht negatieve trend versnelde onlangs na meldingen over een schaarste aan eieren, die het gevolg was van de fipronilcrisis.

Die schaarste dreef de eierprijzen fors op. Er wordt verwacht dat dit tijdelijk negatief kan inwerken op de winstmarges van Lotus Bakeries. Belangrijk is wel dat speculaas – het belangrijkste product van Lotus Bakeries – geen eieren bevat. Zo bekeken is er zeker geen reden tot paniek.

De omzet steeg in de eerste jaarhelft met 1 procent tot 258,9 miljoen euro. De daling van het Britse pond met 10 procent tegenover de eerste helft van 2016 woog op de cijfers, aangezien de groep bijna 20 procent van haar omzet in pond boekt. Zonder wisselkoerseffecten bedroeg de omzetgroei bijna 3 procent, met als sterkste groeier opnieuw het nieuwe segment van de natuurlijke tussendoortjes: Nãkd en Trek (Natural Balance Foods), en Bear en Urban Fruit (Urban Fresh Foods).

Lotus Bakeries zal de komende jaren de commercialisering van die producten op de bekende markten op gang brengen. Het ziet dat segment als een belangrijke nieuwe groeipoot.

Lotus Biscoff, de internationale naam voor Lotus-speculaas en een samenvoeging van ‘Biscuit with Coffee’, groeide ondanks een stevige vergelijkingsbasis ook verder. Cruciaal daarvoor is de bouw van de eerste speculaasfabriek buiten Lembeke in de Amerikaanse staat North-Carolina. Die moet klaar zijn tegen de tweede helft van 2019. De Verenigde Staten zijn sinds vorig jaar de grootste markt voor speculaas, maar Lotus ziet er nog decennia van groei en kocht er een productiesite met een bebouwbare oppervlakte die nauwelijks kleiner is dan die in Lembeke.

Daarnaast verwachten we op termijn nieuwe overnames, zowel in natuurlijke tussendoortjes als in klassieke koekjes. Het management hanteert daarvoor de nodige discipline, maar het beschikt over een zeer stevige balans als oorlogskas.

Conclusie

We zien in de terugval door de fipronilcrisis een kans voor de opname van Lotus Bakeries als basiswaarde in de voorbeeldportefeuille. Een verdere terugval op korte termijn is best mogelijk. We zijn dan ook niet gehaast, en met die keuze mikken we bij uitstek voor de lange termijn. Gezien het onverminderde groeipotentieel op lange termijn, is de waardering aanvaardbaar geworden, tegen 27 en 25 keer de verwachte winst 2017 en 2018.

Advies: Koopwaardig

Risico: Laag

Rating: 1A

Koers: 2165 euro

Ticker: LOTB BB

ISIN-code: BE0003604155

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,85 miljard euro

K/w 2016: 28

Verwachte k/w 2017: 27

Koersverschil 12 maanden: -14%

Koersverschil sinds jaarbegin: -14%

Dividendrendement: 0,7%

Partner Content