Lezersvraag: Is Greenyard nog interessant?

© Photonews

Het aandeel van Greenyard blijft maar stijgen. Is het te laat om nog te kopen?

Het aandeel van Greenyard is dit jaar een absolute smaakmaker op Euronext Brussel, met een stijging van afgerond 50 procent. Over twaalf maanden bedraagt de stijging zelfs 75 procent. De succesvolle herfinanciering in december 2016 was de eerste aanzet. Greenyard bespaart jaarlijks 15 miljoen euro rentelasten na de vervroegde terugbetaling van een dure converteerbare obligatie van Univeg (285 miljoen euro), de vernieuwing van kredietfaciliteiten, gekoppeld aan de uitgifte van een nieuwe vijfjarige converteerbare obligatie voor 125 miljoen euro met conversieprijs 17,43 euro per aandeel. Om de mogelijke verwatering van 16,2 procent in te dammen, startte in maart een aandeleninkoopprogramma voor maximaal 1.750.000 miljoen aandelen, of 3,94 procent van de uitstaande aandelen. Vanaf dan versnelde de koersstijging. De ondersteuning van het inkoopprogramma valt binnenkort weg, want tot 11 augustus waren al 1.718.000 aandelen ingekocht.

De rally stokte begin juni na de bekendmaking van de nochtans goede jaarcijfers (boekjaar tot 31 maart). De omzet steeg met 7,1 procent (+5,3% recurrent) naar 4,25 miljard euro, waarmee de omzet voor het eerst de magische grens van 4 miljard euro overschreed. De markt was echter wat ontgoocheld over de winstmarge. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) nam in lijn met de omzetevolutie met 7 procent toe tot 145,7 miljoen euro, waardoor de rebitda-marge stabiliseerde op 3,4 procent.

Nauwelijks een week later hernam de rally, na de aankondiging van de overname van het Poolse Mykogen, een producent van champignonsubstraat. Greenyard betaalde 93 miljoen euro voor het bedrijf, dat de jongste jaren gemiddeld met 8 procent groeide en een zeer aantrekkelijke rebitda-marge van ruim 35 procent heeft. De pro forma groepsrebitda-marge stijgt dankzij de overname met 30 basispunten tot 3,7 procent. De aankondiging bleek voor gimv het signaal om zijn resterende participatie van 4,9 procent in Greenyard te verkopen.

Eind juli kocht hoofdaandeelhouder Hein Deprez een pakket van 4,9 procent over van Agri Investment Fund, een investeringsfonds van de Boerenbond, waardoor het belang van de familie Deprez is opgelopen tot 49,3 procent. De vooruitzichten blijven positief, gezien de trend naar gezondere voeding, terwijl de succesvolle combinatie van de ondernemer Deprez en de topvrouw Marleen Vaesen garant staat voor een evenwichtige verdere groei. We verlagen na de sterke rally evenwel het advies naar houden (rating 2B), op basis van de opgelopen waardering van 24 keer de verwachte winst 2017/2018 en van 8 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda).

Partner Content