Lezersvraag: is SQM koopwaardig na de terugval?

. © MarianVejcik (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ik heb sinds 2015 een positie in het Chileense SQM. Kan u nog een stand van zaken geven? Mag het aandeel nog steeds gekocht worden?

Anders dan vorig jaar zijn de aandeelhouders van Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM) niet aan het feest. Het aandeel is sinds 1 januari gezakt met 30 procent. Operationeel evolueert het Chileense bedrijf nochtans positief. De omzet steeg in de eerste jaarhelft met 13 procent tot 1,16 miljard Amerikaanse dollar. Die mooie klim kwam er onder impuls van de twee belangrijkste afdelingen: SPN (gespecialiseerde plantenvoeding) en lithium. SPN boekte 26,6 procent extra omzet (412,4 miljoen dollar) en leverde 20 procent van de groepsbrutowinst aan (83 miljoen, op een groepstotaal van 417,1 miljoen dollar).

De omzet uit lithium klom met 17,1 procent tot 348,2 miljoen, ondanks een volumedaling met 11 procent. SQM profiteerde in de eerste zes maanden dus nog van de hogere lithiumprijzen, maar het vooruitzicht op een wereldwijd overaanbod dit jaar zette druk op de prijzen van de grondstof voor batterijen. Dat is meteen de eerste reden voor de terugval van het aandeel. Daarnaast kondigden de Chilenen in januari een akkoord aan met het Chileense overheidsagentschap Corfo, verantwoordelijk voor het verlenen van mijnlicenties, voor de verlenging en uitbreiding van de mijnlicentie van SQM in de noordelijke provincie Atacama Salt Desert tot 2030. Dat is een cruciale stap om de lithiumproductie stevig te mogen optrekken en het marktaandeel van 25 procent in de wereldproductie te behouden. Het moest daarvoor wel een forse opwaartse herziening van de leasingvergoeding toestaan die het aan de overheid moet betalen.

Een derde factor in de negatieve koersevolutie is de onzekerheid over de verkoop van de participatie van 24 procent die Nutrien (het vroegere Potash Corp) aanhoudt in SQM. Potash is daartoe gedwongen in ruil voor de goedkeuring van de fusie met Agrium. Potash vond in het Chinese Tianqi (zelf een grote speler in lithium) een overnemer tegen een aantrekkelijke 65 dollar per aandeel (4,07 miljard dollar), wat intussen fors boven de koers is. Dat bleek tegen de zin van de grootste aandeelhouder en de voormalige voorzitter van de raad van bestuur, Julio Ponce, de ex-schoonzoon van voormalig dictator Pinochet (32% van de aandelen). De Chileense antitrustautoriteit verleende haar fiat voor de transactie, maar SQM blijft zich juridisch verzetten, officieel om te vermijden dat concurrent Tianqi toegang krijgt tot geheime bedrijfsinformatie.

We kleefden in november 2017 een verkoopadvies op SQM. Het bedrijf heeft een unieke positie in de grondstoffenmarkt en verdient na de stevige koersterugval een adviesverhoging. Maar vanwege de onzekerheden komen we voorlopig niet verder dan een advies om het aandeel te houden (rating 2B). Het aandeel noteert correct tegen 22,3 keer de verwachte winst en tegen een ondernemingswaarde (ev) van 12,8 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2018.

Partner Content