Magere vooruitzichten wegen op koers Oracle

44,7 miljard dollar © reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Oracle kreeg een tik na de publicatie van de meest recente kwartaalcijfers, al blijkt er bij nadere studie niet zoveel aan de hand te zijn.

In de drie maanden tot 30 november, het tweede kwartaal van het boekjaar 2017-2018 (afsluitdatum 31 mei), deed Oracle het op veel gebieden beter dan verwacht. Maar de relatief magere vooruitzichten deden het aandeel de das om.

De groepsomzet steeg met 6 procent naar 9,62 miljard dollar, tegenover een groei met 7 procent in het eerste kwartaal. De prognose voor het lopende kwartaal stelt teleur met een verwachte groei van 2 tot 4 procent op jaarbasis naar 9,5 tot 9,6 miljard dollar. Daar komt de vloek van de kwartaalrapportering om de hoek kijken. Oracle nam vorig jaar NetSuite over, een bedrijf gespecialiseerd in programma’s voor financieel, logistiek en personeelsbeheer. Dat zorgde tot nog toe voor hogere groeicijfers op jaarbasis, maar vanaf dit kwartaal is de vergelijking dus inclusief NetSuite.

Oracle is nog altijd de referentie in databasesoftware, een niche die het bedrijf groot maakte. Updates van softwarelicenties en ondersteunende diensten leveren nog steeds meer dan de helft van de omzet op. Het voorbije kwartaal groeide die activiteit met 4 procent naar 4,95 miljard dollar. Inclusief nieuwe licenties gaat het om 6,31 miljard dollar of twee derde van de groepsomzet. De hardwaretak heeft het moeilijk en zag de omzet opnieuw met 7 procent afnemen.

Oracle doet sinds een aantal jaar ook (noodgedwongen) mee aan de trend van cloudcomputing. Dat is een vlag die verschillende ladingen dekt en in categorieën is onder te verdelen. Bij Software as a Service (SaaS) gaat het om specifieke programma’s en applicaties die via de cloud online worden aangeboden. Onder Platform as a Service (PaaS) worden besturingssystemen en gerelateerde software verstaan, terwijl Infrastructure as a Service (IaaS) zaken als opslag, beveiliging en fysieke datacenters omvat.

De markt voor PaaS en IaaS wordt gedomineerd door Amazon en Microsoft. Oracle is op de drie fronten actief, maar het is wel een maatje kleiner. Met een marktaandeel van ongeveer 9 procent zijn de cloudactiviteiten van Oracle in omvang te vergelijken met die van IBM en Alphabet (Google). In het tweede kwartaal stegen de cloudinkomsten met 44 procent op jaarbasis naar 1,52 miljard dollar, tegenover een groei met 51 procent in het eerste kwartaal. Het cloudsegment staat daarmee in voor 16 procent van de groepsomzet. Opgesplitst naar categorieën zien we bij SaaS een groei met 55 procent naar 1,1 miljard dollar. In dat subsegment zijn de marges ook het grootst. In het tweede kwartaal bedroegen ze 66 procent. Oracle ziet de cloudinkomsten in het lopende kwartaal met 22 tot 25 procent groeien. Dat is fors onder de verwachte 40 procent, maar ook daar speelt dus het NetSuite-effect.

Oracle had op 30 november 71,6 miljard dollar in kas en daar stond een schuld van 60,7 miljard dollar tegenover. Het programma voor aandeleninkoop wordt met 12 miljard dollar uitgebreid.

Conclusie

De koersprestatie van Oracle bleef vorig jaar achter op die van zijn sectorgenoten. Toch hebben aandeelhouders in absolute cijfers weinig reden tot klagen. Ondanks de hoge groei in dat segment wordt Oracle niet gewaardeerd als een cloudbedrijf. Daarvoor is het aandeel in de groepsomzet te klein. We vinden Oracle momenteel correct gewaardeerd.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 48,4 dollar

Ticker: ORCL US

ISIN-code: US68389X1054

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 200,6 miljard dollar

K/w 2016: 19,5

Verwachte k/w 2017: 15,5

Koersverschil 12 maanden: +28%

Koersverschil sinds jaarbegin: +2,5%

Dividendrendement: 1,6%

Partner Content