Medivir

Het Zweedse farmabedrijf Medivir presenteerde uitstekende tweedekwartaalresultaten.

Met een omzet van 564 miljoen SEK deed Medivir 17,6% beter dan de analistenconsensus van 480 miljoen Zweedse kroon (SEK). Johnson & Johnson heeft, buiten Scandinavië, de verkooprechten van Simeprevir in handen. Simeprevir is een middel tegen hepatitis C, een leveraandoening veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV). Johnson & Johnson realiseerde in het eerste kwartaal met Simeprevir een omzet van 354 miljoen USD, waarvan 291 miljoen USD in de Verenigde Staten. Medivir verdiende daarop 161,7 miljoen SEK aan royalty-inkomsten, 7,4% van de omzet. In het tweede kwartaal steeg de verkoop naar 831,8 miljoen USD, waarvan 725,4 miljoen USD in de Verenigde Staten, met een marktaandeel van 27%. Dat leverde Medivir 500,7 miljoen SEK royalty op, of 9% van de omzet. Het royaltypercentage stijgt bijgevolg naarmate de omzet verder toeneemt.

Na de Europese goedkeuring in mei startte Medivir zelf de commercialisatie in Scandinavië. De omzet in het tweede kwartaal bedroeg er 21,7 miljoen SEK, met een vergelijkbaar marktaandeel (27%) als in de Verenigde Staten. Onder impuls van de fors hogere royalty’s maakte de nettowinst in het tweede kwartaal een gigantische sprong: van 87 miljoen SEK of 2,78 SEK per aandeel (recurrent) in het eerste kwartaal (63,7 miljoen SEK of 2,04 SEK per aandeel nettoverlies in het tweede kwartaal van 2013) naar 327,8 miljoen SEK of 10,5 SEK per aandeel. Na zes maanden bedraagt het nettowinstcijfer (inclusief een eenmalige belastingwinst van 196,8 miljoen SEK) 611,7 miljoen SEK of 19,6 SEK per aandeel. Sterke cijfers. Simeprevir is intussen ook goedgekeurd in Mexico en Australië.

In een normale marktsituatie zou men op basis van deze omzet- en winstcijfers een inschatting maken en vaststellen dat het aandeel – ondanks het sterke parcours van het afgelopen jaar – nog steeds heel goedkoop noteert. Maar daarin schuilt net het gevaar. De markt voor HCV-medicijnen is een enorme groeimarkt, met schattingen tot 100 miljard USD het komende decennium, maar ze is nog volop in beweging. De nieuwe generatie geneesmiddelen, proteaseremmers zoals Simeprevir of polymeraseremmers zoals marktleider Sofosbuvir van Gilead Sciences, hebben een hogere efficiëntie en kortere behandelingsduur dan de klassieke behandeling met interferon (inspuiting) en ribavirine. Het uiteindelijke doel zijn kortere en volledig interferonvrije, orale combinatietherapieën.

Johnson & Johnson en Gilead verkregen toestemming van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) tot het indienen van een versnelde goedkeuringsaanvraag voor het gezamenlijk toedienen van Simeprevir en Sofosbuvir als orale combinatietherapie gedurende 8 of 12 weken. Maar de concurrentie zit niet stil. Bristol-Myers-Squibb verkreeg onlangs al toestemming in Europa voor het gebruik van een combinatietherapie met Daklinza en Sofosbuvir en verwacht hiervoor ook goedkeuring in de Verenigde Staten eind november. Gilead zelf krijgt allicht begin oktober groen licht van de FDA voor een eigen combinatietherapie en daarnaast werken ook AbbVie en Merck aan eigen therapieën.

Conclusie

We denken dat de derdekwartaalcijfers beter zullen zijn dan de inschattingen van de markt (8 SEK per aandeel nettowinst). Gezien de onzekerheden, vooral voor volgend jaar, gaan we evenwel niet verder dan een neutraal advies.

Advies: houden

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content