Melexis is buiten categorie

Melexis blaakt van financiële gezondheid. De producent van halfgeleiders groeide in 2016 meer dan de markt. Daarmee deed het beter dan verwacht.

Melexis heeft nog maar eens een recordjaar achter de rug. De omzet groeide met 14 procent op jaarbasis naar 456,3 miljoen euro. Het hoger dan verwachte cijfer was te danken aan een erg sterk vierde kwartaal.

Melexis produceert halfgeleiders voor de autosector en lijkt tussen grote jongens als Infineon, ST Microelectronics en NXP (binnenkort eigendom van Qualcomm, zie p. 8) enigszins verloren te lopen in verhouding tot de omzetcijfers die die kleppers genereren. Maar dat is maar schijn, want Melexis heeft een sterke positie in de niche van sensoren. In de halfgeleidermarkt groeit het autosegment met 6 procent al sneller dan gemiddeld. De niche van sensoren doet het nog beter met een groei van 9 procent. Helemaal mooi wordt het dat de groei van Melexis met 12 procent daar nog boven ligt.

Elke nieuwe wagen die wordt gebouwd, waar ook ter wereld, bevat gemiddeld acht sensoren van Melexis-makelij. Vorig jaar werden 88,1 miljoen passagiersvoertuigen en lichte bedrijfswagens verkocht. Dit is bijna 5 procent meer dan een jaar eerder. Naast een absoluut nominaal record liet 2016 ook de snelste groei in vier jaar optekenen. China blijft met kop en schouders boven de andere landen uitsteken. Ook voor de Amerikaanse automarkt was 2016 een recordjaar. Dit jaar belooft daar moeilijker te worden door de hogere rente. Die maakt lenen duurder, maar banken hanteren sinds kort ook striktere kredietvoorwaarden na een toename van het aantal wanbetalingen. Voor de Europese Unie was 2016 het derde opeenvolgende groei-jaar met een verkooptoename van bijna 7 procent.

Maar voor Melexis telt niet alleen het aantal verkochte wagens, maar vooral het aantal halfgeleiders per voertuig. Tendensen in veiligheid, milieu en comfort spelen in de kaart van de groep. Ook het segment van autonome voertuigen biedt op termijn extra groeipotentieel.

Naast de omzet lagen ook de brutowinstmarge (45,7%) en de marge op de bedrijfswinst (25,1%) in lijn met de verwachtingen. Het management stelt voor het lopende boekjaar een omzetgroei van 11 tot 15 procent voorop. Dat impliceert dat voor het eerst de omzetkaap van 500 miljoen euro zal worden gerond. Voor de euro-dollarwisselkoers stelde Melexis haar prognose neerwaarts bij van 1,1 naar 1,07. Een duurdere dollar is op zich geen slechte zaak voor Melexis, dat het grootste deel van de inkomsten in dollar genereert. Melexis had aan het einde van het vorige boekjaar 75,8 miljoen euro in kas. De langetermijnschuld bedroeg 11,1 miljoen euro. Er wordt een dividend van 2 euro per aandeel voorgesteld. Dat is 5,2 procent meer dan vorig jaar (1,9 euro). In oktober werd al een tussentijds dividend van 1,3 euro uitgekeerd. Na goedkeuring door de algemene vergadering zal eind april de resterende 0,7 euro worden uitbetaald. Door de forse koersstijging van de jongste maanden is het rendement ondanks de geplande dividendverhoging wel gedaald naar 1,8 procent netto.


Conclusie

Er valt opnieuw erg weinig af te dingen van de prestatie van Melexis. Het bedrijf heeft een sterke marktpositie, groeit bovengemiddeld snel, is financieel gezond en laat ook de aandeelhouders meeprofiteren. In het huidige beursklimaat is de prestatie van het aandeel dan ook begrijpelijk. Melexis is ‘buiten categorie’ op Euronext Brussel, maar de waardering (onder meer bijna 30 keer de verwachte winst) is dat ook. Niet achter de koers aanhollen.


Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 3,1 miljard euro

K/w 2016: 32,5

Verwachte k/w 2017: 28,5

Koersverschil 12 maanden: +83.5 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +21,4 %

Dividendrendement: 2.6 %

Partner Content