Melexis

Melexis heeft op alle gebieden de wind in de zeilen.

In de halfgeleiderindustrie kan het segment van de chips voor de autosector al enkele jaren een bovengemiddelde groei voorleggen. Dat is enerzijds te danken aan de hogere concentratie van halfgeleiders in auto’s voor verschillende toepassingen op het gebied van comfort, veiligheid en duurzaamheid. Daarnaast is de wereldwijde automarkt de jongste jaren ook in absolute cijfers in expansie.

Dat was tijdens het eerste kwartaal niet anders. De Europese automarkt groeide voor het zevende opeenvolgende kwartaal, waarbij het aantal verkochte wagens met 8,9% toenam. In maart bedroeg de vooruitgang zelfs 11,1%. Opmerkelijk was dat de vijf grootste Europese automarkten (Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië) allemaal groeiden. Door de gestegen verkoop was de Europese automarkt voor het eerst in negen maanden zelfs groter dan de Amerikaanse. In de Verenigde Staten is die markt al langer aan het groeien. De autoverkoop lag er vorig jaar zelfs op het hoogste peil sinds 2003. China is al enkele jaren de grootste automarkt ter wereld en zal die positie wellicht niet snel meer afgeven. De Chinese automarkt blijft uitbreiden met een groei van 12% in maart en 11,3% in het eerste kwartaal.

Melexis haalt bijna 90% van de groepsomzet uit halfgeleiders voor de autosector en profiteert dus mee van de structurele trends. Het bedrijf heeft het succes van de voorbije jaren uiteraard ook voor een groot deel aan zichzelf te danken door gerichte investeringen in onderzoek en ontwikkeling, waardoor het marktaandeel kon inpikken van grotere en kleinere sectorgenoten. Melexis kon vorig jaar een omzetstijging van 21% voorleggen en de kans is groot dat het dit jaar nog beter doet. De halfgeleidergroep profiteert ook mee van de daling van de euro (EUR) tegenover de dollar (USD). De wisselkoers had tijdens de drie eerste maanden van 2015 een positief effect van 5% op kwartaalbasis en zelfs 10% op jaarbasis.

Een sterke vraag naar sensoren stuwde de omzet op jaarbasis een kwart hoger, naar 94,4 miljoen EUR. De brutowinst klom met 34%, waardoor de brutomarge op een hoge 50% uitkwam. De operationele marge bedroeg 29,6%. Netto bleef er zelfs 44% meer over dan een jaar eerder. Melexis verhoogde ook de verwachtingen en baseerde zich daarvoor op een EUR-USD-verhouding van 1,1.

Het management gaat nu uit van een omzetgroei met 20 tot 25% op jaarbasis. Dat zou betekenen dat dit jaar de grens van 400 miljoen EUR omzet wordt gehaald. De prognoses voor de brutowinstmarge (minstens 47%) en de operationele winstmarge (minstens 26%) lijken ons, gezien de prestatie in het eerste kwartaal, nogal conservatief. Melexis had op het einde van het eerste kwartaal een nettokaspositie van afgerond 39 miljoen EUR (circa 1 EUR per aandeel). Er is dus voldoende ruimte om het dividend te verhogen. Deze zomer weten we of dat ook echt gebeurt.

Conclusie

Melexis heeft op alle gebieden de wind in de zeilen. Gecombineerd met het gunstige beursklimaat is het dan ook geen verrassing dat het aandeel sinds begin dit jaar al ruim de helft duurder werd. Dat het aandeel negatief reageerde op de sterke kwartaalresultaten, is een teken dat het vet stilaan van de soep is. Melexis wordt dan ook stilaan duur (koers-winstverhouding van 22) en staat dicht bij een adviesverlaging.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content