Mobistar

De operationele achteruitgang bij Mobistar is gestopt, waardoor het aandeel nu op het hoogste peil sinds juli vorig jaar noteert.

Mobistar kwam de jongste maanden vooral in het nieuws als potentiële overnameprooi voor Telenet. Die speculatie is niet nieuw, maar werd weer leven ingeblazen toen de Mechelse kabelgroep aankondigde dat ze voorlopig geen dividend uitkeert, wat de kansen op een overname doet toenemen. Telenet beschikt niet over een mobiel netwerk en doet voor zijn mobiele aanbod als zogenoemde virtuele operator (MVNO) een beroep op het netwerk van Mobistar.

De explosieve groei van het aantal mobiele klanten van Telenet is gestopt, waardoor Mobistar niet langer klanten bij bosjes verliest. Andere MVNO’s, zoals Lycamobile en Colruyt Mobile, zorgden ervoor dat het klantenbestand van Mobistar wel groot bleef, maar de Frans-Belgische telecomgroep moest de afname van het aantal eigen klanten met lede ogen aanzien. Klanten kozen in toenemende mate voor een aanbod in pakketvorm, waarbij naast mobiele telefonie ook breedbandinternet, digitale televisie en vaste telefonie werden aangeboden.

Het bloeden is intussen gestelpt en Mobistar kreeg er voor het eerst in zeven kwartalen zowaar iets meer dan 1300 eigen klanten bij (post paid of abonnementsformules). Ook het aantal pre-paidklanten (betaalkaarten) nam met 18.800 toe door de overname van het klantenbestand van Colruyt Mobile. Er kwam geen nieuws over de lancering van een eigen televisieaanbod via het netwerk van Telenet. Mobistar blijft erbij dat de eerste aansluitingen nog dit jaar plaatsvinden. Voorlopig is het nog wachten op het fiat van de telecomregulator en op de technische ondersteuning van de operatoren.

Mobistar zag zijn inkomsten uit mobiele telefonie afnemen met 10,1% op jaarbasis, tot 276,7 miljoen EUR. De groep geeft geen prioriteit meer aan de sponsoring van mobiele toestellen, die dan in combinatie met een abonnement worden aangeboden. Daardoor was de achteruitgang van de geconsolideerde omzet (304,4 miljoen EUR) groter dan verwacht. De bedrijfskasstroom of ebitda daalde met 15%, tot 77,3 miljoen EUR, maar lag wel 6,3 miljoen EUR boven de consensusprognose. Opmerkelijk is dat sinds begin dit jaar iets meer dan de helft van de mobiele inkomsten afkomstig is uit mobiel dataverkeer. De investeringen in het 4G-netwerk, dat snelle mobiele gegevensoverdracht mogelijk maakt, beginnen dus stilaan vruchten af te werpen.

Mobistar mikte voor 2014 op 50 miljoen EUR structurele besparingen. Daarvan zijn er na drie kwartalen al 43 miljoen EUR gerealiseerd. De jaarprognose voor de ebitda werd opgetrokken van 250 tot 280 miljoen EUR naar 260 tot 280 miljoen EUR. Wellicht wordt dat cijfer overschreden, want na negen maanden staat de teller al op 217,7 miljoen EUR. Dat is bijna 21% lager dan een jaar eerder. Op 1 juli werd een nieuwe tariefverlaging van kracht. De gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) bleef op kwartaalbasis niettemin stabiel op 23,9 EUR. In het tweede kwartaal steeg de ARPU voor het eerst in vier jaar.

Conclusie

De operationele achteruitgang bij Mobistar is gestopt, waardoor het aandeel nu op het hoogste peil sinds juli vorig jaar noteert. Groei zit er op korte termijn niet echt in en tegen 5,5 keer de bedrijfskasstroom vinden we Mobistar dan ook correct gewaardeerd. Enkel hernieuwde overnamespeculatie (Telenet) of een nieuw bod kan het aandeel doen opveren.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content