Mosaic is een ondergewaardeerde fosfatengigant

© Getty Images/iStockphoto

Het aandeel van Mosaic reageerde positief op de derdekwartaalcijfers en op de aangekondigde besparingsmaatregelen. Toch is het aandeel een stevige achterblijver.

Het Amerikaanse Mosaic is het wereldwijde nummer één in fosfaatmeststoffen, en het heeft belangrijke activiteiten in potash. Via een aantal overnames heeft Mosaic de afgelopen jaren zijn blootstelling aan het enorme landbouwpotentieel van Brazilië aanzienlijk verstevigd.

De overname van Vale Fertilizantes – met 2,5 miljard dollar de grootste in de geschiedenis van Mosaic – wordt de komende maanden afgerond. De ene helft wordt betaald in cash, de andere met een uitgifte van 42,3 miljoen nieuwe aandelen aan Vale (12% verwatering). Mosaic gaf onlangs twee obligaties uit, in totaal voor 1,25 miljard dollar.

Naast de expansiedrang in Brazilië waren er de jongste jaren heel wat eigen uitbreidingsprojecten: de Esterhazy-mijn in potash, de capaciteitsuitbreiding in fosfaat in de Verenigde Staten in 2016, en de deelname van 25 procent in een nieuwe fosfaatmeststoffenfabriek in Saudi-Arabië, waarvan de productie dit jaar is opgestart.

Mosaic gaf sinds begin 2014 ook 3,5 miljard dollar uit voor de inkoop van eigen aandelen en spendeerde 1,4 miljard dollar aan dividendbetalingen. Daardoor is de nettoschuldpositie opgelopen tot 4 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2017.

Het management legt na de overname van Vale Fertilizantes de klemtoon op de schuldafbouw, zodat de nettoschuld tegen eind 2020 terugvalt tot de doelstelling van 2,5 keer de ebitda. Drie elementen moeten dat mogelijk maken. Ten eerste heeft Mosaic zijn brutodividend dit jaar in twee stappen verlaagd van 0,275 naar 0,1 dollar per aandeel op kwartaalbasis.

Een tweede element is Vale Fertilizantes. Door eenmalige en tijdelijke factoren verschrompelde de ebitda na negen maanden tot een zeer zwakke 12 miljoen dollar, maar het management mikt onverminderd op een gemiddelde jaarlijkse ebitda van 300 miljoen. Het krikte bovendien de beoogde synergievoordelen op van 75 miljoen naar 125 miljoen dollar, plus 150 miljoen productiviteitsverbeteringen tegen eind 2020.

Een derde element is de optimalisatie van de fosfaatactiva. Na de opstart van de joint venture in Saudi-Arabië zal het gros van de vraag van buiten Noord- en Zuid-Amerika vanuit die fabriek worden aangeleverd. Mosaic sluit daarom voor minstens één jaar een fabriek in Florida, waardoor de winstmarge in fosfaat zal verbeteren. Alle maatregelen samen moeten tegen eind 2020 een cumulatieve verbetering van de kasstroom met meer dan 1 miljard dollar opleveren.

Mosaic presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht, met een recurrente nettowinst van 0,43 dollar per aandeel, tegenover 0,41 dollar vorig jaar en de verwachte 0,18 dollar. De recurrente brutowinstmarge (zonder eenmalige elementen) voor zowel fosfaat als potash verbeterde van respectievelijk 11 naar 12 procent, en van 9 naar 23 procent.

Vanaf volgend jaar moet de prijsomgeving voor fosfaat verbeteren, op basis van de verwachting dat voor het eerst in jaren de stijging van de vraag die van het aanbod zal overtreffen en dat de export van fosfaatmeststoffen uit China afneemt, hoewel trager dan verhoopt.

Conclusie

Het aandeel van Mosaic reageerde positief op de derdekwartaalcijfers en de aangekondigde besparingsmaatregelen. Toch is het aandeel een stevige achterblijver, tegen 0,8 keer de boekwaarde, wat niet ver verwijderd is van het tienjarige dieptepunt. We mikken de komende 12 tot 24 maanden op een stevig koersherstel en leggen een order voor de voorbeeldportefeuille.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 23,0 dollar

Ticker: MOS US

ISIN-code: US61945C1036

Markt: New York

Beurskapitalisatie: 8,07 miljard dollar

K/w 2016: 26

Verwachte k/w 2017: 24

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: -21%

Dividendrendement: 1,7%

Partner Content