Newmont Mining

De Amerikaanse gouddelver Newmont Mining, die activa heeft op bijna alle continenten, doet het al een aantal kwartalen operationeel vrij goed.

Met een klim van 17% sinds de start van 2016 beleefde het goud een buitengewoon sterk jaarbegin. Het rendement van de goudmijnindexen lag daar nog een stuk boven, met stijgingen van 70 tot 85%. Uiteraard vanaf een uiterst laag peil na de zware berenmarkt tussen eind 2011 en eind 2015. De prestatie van Newmont Mining (+77% dit jaar) ligt in de lijn met die van de grote goudmijnindexen.

De Amerikaanse gouddelver Newmont Mining, die activa heeft op bijna alle continenten, doet het al een aantal kwartalen operationeel vrij goed. De mijnen van de groep produceerden vorig jaar gezamenlijk 5 miljoen troy ounce goud aan een gemiddelde totale kostprijs van net geen 900 USD per ounce. Newmont is daarmee de op één na grootste goudproducent na Barrick Gold. In 2016 zal naar schatting 40% van de goudproductie afkomstig zijn van de Noord-Amerikaanse mijnen van de groep. Daarna volgen de mijnen in Australië en Azië (36%), Ghana (16%) en Zuid-Amerika (8%).

Tijdens de drie eerste maanden van het nieuwe boekjaar steeg de mijnproductie opnieuw met 3,3% op jaarbasis, tot 1,23 miljoen ounce. De productiekost daalde verder naar 828 USD per ounce. Ook de operationele efficiëntie van de groep ging vooruit. Newmont mikt voor 2016 op een totale productiekostprijs tussen 880 en 940 USD per troy ounce. De aangepaste bedrijfskasstroom of ebitda bedroeg 803 miljoen USD. De goudproductie zal dit jaar tussen 4,8 en 5,3 miljoen troy ounce uitkomen. Dat moet volgend jaar oplopen naar 5,2 tot 5,7 miljoen troy ounce, om de jaren daarna (behoudens nieuwe overnames) weer te stabiliseren rond 5 miljoen troy ounce.

Newmont mikt daarvoor onder meer op de Merian-mijn in Suriname, die voor 80% compleet is en later dit jaar in gebruik wordt genomen. Merian moet jaarlijks 300.000 tot 375.000 troy ounce goud opleveren aan een totale kostprijs van ongeveer 700 USD. Andere uitbreidingsprojecten zijn Long Canyon in Nevada en Tanami in Australië. Newmont kocht vorig jaar ook de Cripple Creek & Victor-mijn (CC&V) over van AngloGold Ashanti. De uitbreidingen moeten de productiekosten verder doen dalen.

Newmont realiseerde in het eerste kwartaal een positieve vrije kasstroom van 227 miljoen USD. De kasstromen werden dus eerder dan verwacht positief en dit is in hoofdzaak toe te schrijven aan tijdelijk lagere kapitaaluitgaven. Het management mikt voor 2017 op een positieve vrije kasstroom van 1,4 miljard USD op basis van een goudprijs van 1250 USD, wat ons vrij conservatief lijkt. De hoge schuldpositie was lange tijd de achilleshiel van de groep. Die werd sinds 2013 met ruim een derde verlaagd, tot 3,39 miljard USD netto of 1,2 keer de ebitda. Newmont heeft de ambitie die verder reduceren naar 1 keer de ebitda en wil daarvoor 800 miljoen tot 1,3 miljard USD extra besparen. Newmont verkocht sinds 2013 al voor bijna 2 miljard USD aan activa. Momenteel staat ook het belang in de Batu Hijau-koper- en goudmijn (Indonesië) in de etalage.


Conclusie

Newmont heeft financieel orde op zaken gesteld en beschikt over een mooie pijplijn die de productie dit en volgend jaar zal doen toenemen. Newmont noteert intussen tegen 1,5 keer de boekwaarde. Dat is nog altijd niet overdreven, maar het verdere koersherstel zal niet in één rechte lijn verlopen. Gebruik bij voorkeur tussentijdse rondjes van winstnemingen.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content