Nutreco

Het vriendschappelijk bod van de Nederlandse, niet-genoteerde holding SHV op Nutreco stemt ons vrolijk.

Eerlijk is eerlijk, voor ons wat het ook een complete verrassing, maar wel een heel aangename. Zeker in moeilijkere beurstijden. Het vriendschappelijk bod van de Nederlandse, niet-genoteerde holding SHV op Nutreco stemt ons wel vrolijk. Het prijskaartje van 2,7 miljard EUR in cash of 40 EUR per aandeel nog meer. Want het biedt toch 42% premie ten opzichte van de slotkoers van vrijdag 17 oktober. Het is ook net meer dan de historische piekkoers van 39,2 EUR.

We leken met deze portefeuillewaarde niet goed te zitten. De koersverliezen waren al opgelopen tot boven 20%. En toch bleven we in het potentieel op langere termijn geloven. Omdat SHV dat ook duidelijk doet en minder of niet naar de problemen op korte termijn kijkt, worden we voor die vastberadenheid vroeger dan verwacht beloond. Het is wel de bedoeling van SHV om het aandeel van de beurs te halen. Het bedrijf wil dan ook 95% van de aandelen in handen krijgen. Het is een van de voorwaarden van het bod.

Dat het management meegaat in het SHV-aanbod, heeft wellicht ook te maken met het pijnpunt dat de koers onder druk heeft gezet: het afvoeren van de geplande verkoop van de mengvoer- en vleesactiviteiten op het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal met vooral de Spaanse Grupo Sada). Er werd geen kandidaat-koper gevonden die de verhoopte prijs op tafel wilde leggen. Dat neemt niet weg dat onze focus altijd is blijven liggen op de werkelijke toekomst van de groep: visvoer (44,5% van de groepsomzet in het derde trimester).

Samen met de aankondiging van het bod werd vervroegd de trading-update met betrekking tot het derde kwartaal bekendgemaakt. Die cijfers zijn nu minder van belang en waren ook niet denderend. De groepsomzet zakte op jaarbasis met 4,1%, tot 1,43 miljard EUR, met een terugval in alle divisies. Het segment Diervoeding wordt opgesplitst in Premix en Speciaalvoer, met merken als Selko en Trouw Nutrition en Animal Nutrition Canada (merken Shur-Gain en Landmark Feeds). Daar zagen we een omzetdaling van 2,3%, tot 454,9 miljoen EUR. Enkel te danken aan wisselkoersverliezen, want er was sprake van een autonome volumegroei van 3,2%.

Visvoer of aquacultuur draait volledig rond het Noorse Skretting, onder meer de grootste producent van zalmvoer ter wereld. Er wordt voer geproduceerd voor een vijftigtal soorten gekweekte vis. In die divisie ging het zakencijfer met 8,2% achteruit, tot 639,4 miljoen EUR. De hoofdoorzaak is de terugval in zalmvoer door beduidend mindere verkopen aan het Noorse Marine Harvest, dat zelf volop in zalmvoer investeert. In andere vissoorten was er wel een groei van 5,4%. De omzet uit Mengvoer (met merk Nanta) en Vlees Iberië onderging een daling van 4,4%.

De bedrijfsleiding bleef wel na de trading-update bij de ambitie om dit jaar een bedrijfskasstroom (ebitda) te realiseren die minstens gelijk is aan die van vorig jaar. Nutreco ontstond precies twinitg jaar geleden als gevolg van een managementuitkoop van het toenmalige BP Nutrition, een onderdeel van de de energiegigant BP.

Conclusie

Door de sterke stijging naar aanleiding van het bod voeren we een adviesverlaging door. De markt gelooft voorlopig nog niet in een hoger tegenbod, maar zolang we geen behoefte hebben aan cash houden we de positie voorlopig aan.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content