Omzet Vasco Data Security stagneert

© belga

Het zal nog een aantal kwartalen duren vooraleer Vasco Data de achteruitgang van zijn hardwareactiviteiten kan compenseren met de groei in software en diensten. Dit jaar zal er geen omzetgroei zijn.

De kwartaal- en de jaarresultaten gaan bij Vasco Data Security zelden onopgemerkt voorbij, want de aandeelhouders van de onlinebeveiligingsgroep hebben altijd de neiging daar vrij heftig op te reageren. De omzet- en de margeverwachtingen voor het lopende boekjaar bleven onder de prognoses, maar toch bleef de schade relatief beperkt. Vasco kreeg de grootste tik al vorig najaar, nadat het zijn verwachtingen voor 2016 naar beneden had bijgesteld. De omzetvork werd toen verlaagd van 205 à 215 miljoen naar 185 à 195 miljoen dollar. Het definitieve cijfer kwam uit op 192,3 miljoen dollar, ruim een vijfde minder dan in 2015.

Vasco kreeg in 2015 een grote hardwarebestelling van Rabobank, maar die kreeg vorig jaar geen vervolg. Het management rekent er ook niet op dat dit in 2017 zal gebeuren en stelt voor het lopende boekjaar een omzetvork tussen 180 en 190 miljoen dollar voorop. Vasco telt meer dan 10.000 klanten, verspreid over meer dan 100 landen. De beveiliging van financiële transacties is de kernactiviteit, maar Vasco mikt in toenemende mate ook op beveiliging op applicatieniveau.

Het stijgend aantal incidenten illustreert dat de onlinebeveiligingsrisico’s steeds groter worden. Die structurele trend speelt op lange termijn in de kaart van Vasco. Met ruim de helft van de 100 grootste banken als klant levert de financiële sector het grootste deel van de groepsomzet. Vasco beschikt over een vrij uitgebreid productengamma, met onder meer de Digipass (in hardware en softwarevorm), Identikey (software), Cronto (beveiliging via QR-codes) en de eSignLive-technologie voor digitale handtekeningen. De volgende stap is software voor gezichtsherkenning.

Vasco heeft de ambitie de bankklanten, die in het verleden voor beveiliging op hardwareniveau opteerden, in toenemende mate voor de softwareproducten en diensten van Vasco te doen kiezen. In plaats van grote maar eenmalige contracten zou Vasco dan via een licentiemodel meer recurrente inkomsten kunnen genereren. Het is alvast op de goede weg, want de periode tot eind december was het tweede kwartaal op rij waarin het aandeel van de software in de groepsomzet steeg tot meer dan 40 procent. Het gemiddelde over het volledige boekjaar kwam uit op 38 procent, tegenover 22 procent een jaar eerder. De omzet uit Digipass for Apps (applicatiebeveiliging) verdubbelde in het vierde kwartaal, terwijl eSignLive een dubbelcijferige omzetgroei liet optekenen.

De operationele winst daalde vorig boekjaar naar 9,6 miljoen dollar, tegenover nog 50,5 miljoen dollar een jaar eerder. Dat was zowel te wijten aan de integratiekosten die verbonden waren aan de overname van de eSignLive-technologie als aan hogere uitgaven voor marketing, en onderzoek en ontwikkeling. Daardoor kelderde ook de operationele marge van 20,9 naar 5 procent. Het management stelt voor 2017 een operationele marge tussen 1 en 5 procent voorop. Vasco is schuldenvrij en had aan het einde van het vorige boekjaar 144,2 miljoen dollar in kas, tegenover 123,5 miljoen dollar een jaar eerder. Het bedrijf wil een deel daarvan gebruiken om overnames te doen.


Conclusie

Het zal nog een aantal kwartalen duren vooraleer de groei in software en diensten de achteruitgang van hardware compenseert. Dit jaar zal er geen omzetgroei zijn. De geplande investeringen en de prognose voor de operationele marge doen vermoeden dat er netto ook weinig of geen winst in het verschiet ligt. Vasco is met een nettocashpositie van 3,6 dollar per aandeel financieel wel kerngezond.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 527 miljoen dollar

K/w 2016: 50

Verwachte k/w 2017: –

Koersprestatie 12 maanden: -13%

Koersprestatie sinds jaarbegin: -2%

Dividendrendement: –

Partner Content