Onderwaardering Sioen is verdwenen

© Sioen

De omzet van Sioen ontwikkelde de jongste jaren veeleer vlak, maar dit jaar mikt de analistenconsensus op een sprong naar 400 miljoen euro. Het aandeel is niet langer aantrekkelijk geprijsd.

Over zijn vooruitzichten blijft Sioen traditioneel vaag, maar bij de tradingupdate over het eerste kwartaal was het minder voorzichtig over de rest van 2017 dan bij de bekendmaking van de jaarcijfers. Toen uitte het bedrijf zijn bezorgdheid over een harde brexit en protectionistische maatregelen. Het kan niet worden ontkend dat de wereldleider in het geïntegreerd coaten van synthetische weefsels opnieuw een fase van sterke externe groei doormaakt. Sioen nam Manifattura Fontana (geosynthetica), Dimension-Polyant (de wereldmarktleider in zeildoeken en de grootste overname van Sioen), Verseidag Ballistic Protection en Ursuit (professionele duikpakken) over.

Sioen bedekt dragers met een beschermlaag, en is vooral gespecialiseerd in hoogwaardige technische beschermkledij. Er zijn drie divisies: Coating (spinnen, weven en coaten), Chemicals (productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten) en Apparel (confectie van technische kledij). Het unieke aan het bedrijf is dat het de enige volledig geïntegreerde speler in de sector is. Tot de basisstrategie behoort het inzetten op innovatie en een modern productieapparaat. Die continue investeringen in innovatie zorgen voor een hogere omzet uit nieuwe technische toepassingen.

De onderneming uit het West-Vlaamse Ardooie boekte in de eerste drie maanden van 2017 een omzettoename met 35,4 procent. De groepsomzet sprong van 88,6 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 119,9 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2017. Van die omzetsprong is 5,2 procent organisch en 30,1 procent het gevolg van de overnames. Ondanks het veel lagere cijfer zouden we de organische omzetgroei toch niet onderschatten. In 2016 bedroeg die organische groei 3,3 procent. De organische groei is bovendien mooi gespreid over de drie divisies (tussen 5,1 en 5,5%).

De totale groei is het sterkst in de Apparel-divisie (+50,8%, van 24,1 naar 36,3 miljoen euro). In de grootste divisie, Coating, gaat het zakencijfer van 53,5 naar 71,8 miljoen euro, of een stijging met 34,2 procent. In de Chemicals-divisie blijft de omzettoename beperkt tot 7,2 procent (van 10,9 naar 11,7 miljoen euro), waarvan 5,3 procent organisch in afwezigheid van een belangwekkende acquisitie. Minstens even belangrijk voor analisten en beleggers wordt de winstevolutie, maar daarvoor is het wachten tot de halfjaarresultaten eind augustus. Vorig jaar klom de rebitda-marge (recurrente bedrijfskasstroom tegenover omzet) van 16,2 naar 16,5 procent, en de rebit-marge (recurrente bedrijfswinst tegenover omzet) van 11,6 naar 12,5 procent.


Conclusie

De omzet van Sioen ontwikkelde de jongste jaren veeleer vlak, maar dit jaar mikt de analistenconsensus op een sprong naar 400 miljoen euro. De markt kan natuurlijk te voorzichtig zijn, maar op basis van de gemiddelde verwachtingen is het aandeel niet langer aantrekkelijk geprijsd, maar richting de faire waarde geëvolueerd tegen 20 keer de verwachte winst 2017 en bijna 10 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). Vandaar onze adviesverlaging.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 625 miljoen euro

K/w 2016: 24

Verwachte k/w 2017: 20

Koersverschil 12 maanden: +70%

Koersverschil sinds jaarbegin: +13%

Dividendrendement: 1,7%

Partner Content