Ontex heeft zich sinds zijn herintroductie op de beurs weer ontpopt tot een groeiwaarde. Het deed een strategisch belangrijke overname in de opkomende landen.

Het was uitkijken naar de tradingupdate van Ontex over het eerste kwartaal na de erg voorzichtige prognose voor dit jaar bij de publicatie van de jaarcijfers over 2015. Maar het viel allemaal wel mee, met een omzettoename van 6,4%, boven de analistenconsensus van +4,9% en beter dan de 4,5% omzetgroei van het boekjaar 2015. De organische groei bleef wel beperkt tot 1%, maar ook dat was lichtjes beter dan de gemiddelde analistenschatting van +0,7%. De wisselkoersen hadden een negatieve invloed van 3,1%.

Het vorig jaar opgenomen Mexicaanse Grupo Mabe leverde een omzetbijdrage van 33,8 miljoen EUR. Ontex betaalde voor het nummer twee in Mexico 314 miljoen EUR, grotendeels in cash (187 miljoen EUR), maar ook in Ontex-aandelen (76 miljoen) en nam ook 52 miljoen EUR schulden over. Grupo Mabe verkoopt 60% van de producten in Mexico zelf, de vijfde grootste markt voor hygiënische wegwerpartikelen. De rest zit hoofdzakelijk gespreid over het Amerikaanse continent, inclusief een degelijke positie in de Verenigde Staten. De acquisitie laat toe om de sterke focus op West-Europa af te bouwen. De rebitda (bedrijfskasstroom uit gewone bedrijfsactiviteiten) in de eerste drie maanden bedroeg 57 miljoen EUR. Ook dat is een beter dan verwacht cijfer (consensus 54,1 miljoen EUR) en houdt een verbetering van de rendabiliteit in tot een rebitda-marge van 12,6% (12,4% voor 2015).

Het Oost-Vlaamse Ontex, opgericht door de familie Van Malderen, keerde in juni 2014 terug naar de beursvloer. Het werd een sterk beursparcours, waardoor de beurswaarde tot boven 2 miljard EUR klom, voldoende voor een opname in de Bel-20-index. Maar tegenvallende jaarresultaten 2015 en vooral vooruitzichten voor 2016 zorgen er wel voor dat de koers tegenwoordig zo’n 20% onder de historische piek van 2015 noteert. Ontex is een toonaangevende producent van oplossingen voor persoonlijke hygiëne, voor baby’s (luiers), vrouwen (tampons) en senioren (incontinentieproducten). De herintroductie op de beurs – Ontex was al beursgenoteerd tussen 1998 en 2003 – hielp de wereldwijde producent van persoonlijkehygiëneoplossingen om eerst de stevige schuldenlast af te bouwen en daarna opnieuw op het overnamepad te gaan (nettoschuldpositie 701 miljoen EUR per 31/3).

Het toenemende gebruik van hygiënische wegwerpproducten in de opkomende landen is precies een eerste belangrijke groeipool voor Ontex. Naast het groeipotentieel bij incontinentie, gezien de problematiek van de vergrijzing in West-Europa en de groeiende aanvaarding van dergelijke producten. Onlangs raakte ook nog bekend dat Ontex een boete van 5,15 miljoen EUR heeft gekregen in Spanje wegens inbreuken op de Spaanse en Europese concurrentiewetgeving. De boete wordt betwist en er volgt dus wellicht een beroepsprocedure. Tegen 16,5 keer de verwachte winst voor dit jaar en een verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 10 voor 2016 is het aandeel niet echt goedkoop.


Conclusie

Ontex heeft zich sinds de herintroductie op de beurs terug ontpopt tot een groeiwaarde en deed een strategisch belangrijke overname in de opkomende landen. Het eerste kwartaal viel nog wel best mee, gezien de voorzichtige vooruitzichten van het bedrijf. GBL heeft zijn belang onlangs fors opgebouwd tot 15%.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content