Ook na de correctie is Melexis duur

© ImageGlobe

De hoge waardering van het aandeel van Melexis blijft een probleem. Ook na de correctie van de voorbije weken noteert het nog tegen 27 keer de verwachte winst en tegen 6 keer de verwachte omzet van dit boekjaar.

Melexis rijgt de recordkwartalen aan elkaar. Dat straalt ook af op de evolutie van de beurskoers. Het aandeel bereikte dit voorjaar een historisch hoogtepunt, maar het is sinds de top wel met 13 procent gecorrigeerd. De producent van halfgeleiders en sensoren voor de auto-industrie publiceert op woensdag 2 augustus zijn cijfers over het tweede kwartaal. Operationeel loopt alles op wieltjes. Melexis stelt voor het tweede kwartaal een omzet van 127 miljoen euro voorop. Dat is zowel een vooruitgang tegenover hetzelfde kwartaal een jaar eerder (112,3 miljoen euro) als tegenover het eerste kwartaal van dit jaar (123,6 miljoen euro). De vraag is hoe de koers zal reageren.

Melexis is wereldwijd de vierde speler in het snelgroeiende segment van sensoren voor auto’s. Het profiteert van verschillende structurele trends voor veiligheid, milieu en comfort. Ook de niche van zelfrijdende wagens kan op termijn voor de groep een belangrijke groeipool worden. Dit boekjaar moet Melexis voor het eerst de grens van 500 miljoen euro omzet bereiken. Daarbij moet wel de evolutie van de Amerikaanse dollar in de gaten worden gehouden. Melexis genereert meer dan de helft van zijn omzet in dollar. Sinds begin 2017 is de Amerikaanse munt met 7 procent in waarde gedaald tegenover de euro, en dat is geen goede zaak.

Ook de evolutie van de autoverkopen is een aandachtspunt. 2016 was een recordjaar voor China en de Verenigde Staten, de belangrijkste twee automarkten. Die trend wordt dit jaar niet doorgezet. In de Verenigde Staten wordt juni de vierde opeenvolgende maand met lagere verkoopcijfers op jaarbasis. In China liggen de verkopen na vijf maanden 0,9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar voor Melexis zijn niet alleen de nominale verkoopcijfers van belang, maar vooral de evolutie van het aantal halfgeleiders en sensoren per wagen.


Conclusie

Het grootste probleem voor beleggers blijft de hoge waardering van het aandeel. Melexis noteert ook na de correctie van de jongste weken nog altijd tegen 27 keer de verwachte winst en tegen 6 keer de verwachte omzet van dit boekjaar. Dat is een serieuze premie tegenover de sectorgenoten, die ten dele kan worden verklaard door de hogere winstgevendheid en de sterke balans. Een verdere correctie de komende maanden valt niet uit te sluiten, waardoor de waardering een stuk redelijker wordt. Zo’n correctie zou wel een koopkans voor Melexis kunnen opleveren. Voorlopig is het aandeel te behouden (rating 2B).

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,925 miljard euro

K/w 2016: 30

Verwachte k/w 2017: 27

Koersverschil 12 maanden: +37 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +14%

Dividendrendement: –

Partner Content