In het snelgroeiende segment van de cloudcomputing moet Oracle de rol lossen.

Oracle is nog steeds de op één na grootste softwaregroep ter wereld; het moet enkel Microsoft voor zich dulden. In het snelgroeiende segment van de cloudcomputing, waarbij software, diensten en infrastructuur via het internet (de ‘cloud’) worden aangeboden, moet Oracle de rol lossen. In het vorige kwartaal groeide de cloud-gerelateerde omzet met 22%. Dat lijkt veel, maar dat segment tekent nog steeds voor amper 4% van de groepsomzet en bovendien groeit de concurrentie veel sneller. Momenteel bedraagt de cloud-gerelateerde omzet ongeveer 1,8 miljard USD op jaarbasis en het is een prioriteit voor Oracle om dat cijfer gevoelig op te trekken. Dat moet enerzijds gebeuren door overnames en anderzijds ook door interne groei.

Wat overnames betreft, hoeft Oracle van weinig bedrijven lessen te nemen, want de groep heeft zich het voorbije decennium ontpopt tot een absolute overnamekampioen. Oracle kocht in het cloudsegment onder meer RightNow Technologies, Taleo, Responsys, Corente en BlueKai en daar kwam eerder deze maand ook nog LiveLOOK bij. Na de presentatie van de meest recente kwartaalresultaten kondigde Oracle ook de overname van Micros Systems aan. Het gaat om de grootste overname sinds die van Sun Microsystems in 2010 en er hangt een prijskaartje van meer dan 5 miljard USD aan vast. Micros is gespecialiseerd in hard- en software voor de horecasector (onder meer de beruchte ‘witte kassa’s), de detailhandel en enkele andere nichemarkten.

Ondanks toenemende concurrentie van Microsoft is Oracle nog steeds de dominante speler in databasesoftware, met een marktaandeel van ongeveer 50%. Binnenkort wordt de nieuwe versie 12C uitgerold, waarbij de C staat voor ‘cloud’. Die nieuwe versie bevat, naast mogelijkheden voor een snellere gegevensverwerking, ook betere cloudfunctionaliteiten.

In de drie maanden tot mei lagen zowel de winst als de omzet onder de verwachtingen. De verkoop van nieuwe softwarelicenties (3,77 miljard USD) bleef op jaarbasis zo goed als ongewijzigd. Met 11,3 miljard USD lag het omzetcijfer bijna 200 miljoen USD onder de consensusprognose en amper 3,3% hoger dan een jaar eerder. Een deel van de verklaring ligt bij het feit dat bij clouddiensten de omzet over de looptijd van het contract wordt gespreid. Dat neemt niet weg dat Oracle, ondanks de talrijke overnames, al bijna drie jaar met minder dan 5% per jaar groeit. Voor het lopende kwartaal, het eerste van het pas gestarte boekjaar, stelt het management een omzetgroei van 4 tot 6% voorop. Oracle sloot 2013 na een eindsprint af met een koerswinst van 15%. Dit jaar ligt de prestatie weer in lijn met die van de S&P500. Oracle sloot het boekjaar af met 38,82 miljard USD aan liquiditeiten en investeringen op korte termijn. De vrije kasstroom bedroeg in het meest recente kwartaal 14,34 miljard USD. Dat laat zowel voor nieuwe overnames als voor de vergoeding van aandeelhouders voldoende ruimte. Oracle kocht vorig kwartaal voor 2 miljard USD eigen aandelen in.

Conclusie

De eerder tegenvallende kwartaalresultaten verraden dat Oracle zich nog steeds in een overgangsfase bevindt. Tegen 13 keer de verwachte winst is het aandeel lager gewaardeerd dan de sectorgenoten, die echter ook sneller groeien. Oracle beschikt over groeipotentieel, maar moet dit wel waarmaken.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content