Pairi Daiza

Spectaculaire resultaten verwacht

Het innovatieve natuurpark in het Henegouwse Brugelette ging in 1994 van start onder de naam Parc Paradisio, maar werd in het voorjaar 2010 omgedoopt tot Pairi Daiza, Oud-Perzisch voor ‘besloten tuin’. Pairi Daiza mag zich intussen rekenen tot de grootste Europese dierentuinen, en het is het enige dierenpark in België met de zogenoemde big six onder de zoogdieren (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn, nijlpaard en Kaapse buffel). Daar komt voor de twintigste verjaardag nog een prachtig cadeau bij: de komst van twee Chinese panda’s, Xinhui en Haohao. Pairi Daiza is daarmee het vijfde park in Europa en het vijftiende in de wereld met panda’s, buiten China zelf. De erg gunstige evolutie wordt bevestigd doordat het natuurpark voortdurend in de prijzen valt, zoals de verkiezing tot ‘Beste themapark van België 2013’ en ‘Beste dierentuin van België en Nederland 2013’.

Die positieve ontwikkeling zien we ook in de bezoekersaantallen. Toen we zes à zeven jaar geleden het aandeel begonnen te volgen, leek een streefdoel van 1 miljoen bezoekers een verre droom (destijds circa 500.000). Maar het afgelopen seizoen 2013 werd die kaap gerond, en hoe: Pairi Daiza mocht 1,243 miljoen bezoekers verwelkomen tussen 30 maart en 3 november 2013, een toename met 30%, nadat het aantal bezoekers al met afgerond 20% was gestegen in het seizoen 2012 (recordcijfer van 955.000 bezoekers). Dat was te danken aan een prachtige zomer, ondanks een koud voorjaar. Het is dan ook uitkijken naar 31 januari, dag van de aankondiging van de halfjaarcijfers voor het boekjaar 2013-2014 (afsluitdatum 31 maart).

Die cijfers omvatten de periode april-september, of zes van de zeven maanden dat het park open is. Als we zien dat de 19% extra bezoekers in het vorige boekjaar voor 21% extra omzet, 30% extra bedrijfskasstroom (ebitda) en 90% extra nettowinst zorgde, mogen we voor het boekjaar 2013-2014 spectaculaire resultaten in het vooruitzicht stellen. Alleen mogen we de halfjaarcijfers niet doortrekken naar het volledige boekjaar, want de tweede helft van het boekjaar is steevast verlieslatend, aangezien het park bijna altijd gesloten is.

De belangrijkste parameter is de evolutie van de ebitda, aangezien Pairi Daiza de jongste jaren door een ambitieus investeringsprogramma gaat en bovendien versneld afschrijft, wat de winst voorlopig gevoelig drukt. De komst van de twee Chinese panda’s zorgt voor een bijkomende investering van 8 miljoen EUR. Maar de ervaring met andere parken leert dat de komst van Chinese panda’s goed is voor een substantiële stijging van de bezoekersaantallen. Dat belooft dus voor het seizoen 2014.

Conclusie:

We mikken op recordcijfers voor boekjaar 2013-’14: 31,5 miljoen EUR omzet, 12 miljoen ebitda en 4 EUR winst per aandeel als we de degressieve afschrijvingen uit de winst halen. Met ruimte voor verdere stijging in het volgende boekjaar. Het aandeel is dus minder ‘prijzig’ dan het lijkt tegen de huidige recordkoers.

Partner Content