Pairi Daiza

Sterke halfjaarcijfers

Pairi Daiza, het innovatieve natuurpark in het Henegouwse Brugelette, heeft sterke halfjaarcijfers bekendgemaakt voor het boekjaar 2013-2014 (afsluitdatum 31 maart). Een grote verrassing is dat niet, omdat al bekend was dat in het seizoen 2013 de magische grens van 1 miljoen bezoekers was gehaald. Meer nog: Pairi Daiza heeft 1,243 miljoen bezoekers verwelkomd tussen 30 maart en 3 november 2013, een toename met 30%. Dat was te danken aan de prachtige zomer, in weerwil van het koude voorjaar. In het seizoen 2012 was het aantal bezoekers al gestegen met 20%; toen haalde Pairi Daiza een recordcijfer van 955.000 bezoekers.

Het park ging open in 1994 onder de naam Parc Paradisio. In 2010 werd het omgedoopt tot Pairi Daiza, Oudperzisch voor ‘besloten tuin’. Het park mag zich rekenen tot de grootste Europese dierentuinen en het is de enige zoo in België met de zogenoemde ‘big six’ onder de zoogdieren: olifant, leeuw, luipaard, neushoorn, nijlpaard en Kaapse buffel. Voor zijn twintigste verjaardag in het seizoen 2014 kwam daar nog een prachtig cadeau bij: de komst van twee Chinese panda’s, Xinhui en Haohao. Pairi Daiza is daarmee het vijfde park in Europa en het vijftiende ter wereld met panda’s, buiten China zelf. Het afgelopen jaar viel het park al in de prijzen door de verkiezing tot ‘beste themapark van België 2013’ en tot ‘beste dierentuin van België en Nederland 2013’.

De halfjaarcijfers omvatten de periode april-september, of zes van de zeven maanden waarin het park open is. De geconsolideerde omzet van ruim 34 miljoen EUR lag 27% hoger dan in dezelfde periode het jaar voordien, en voldeed aan de verwachtingen. Zoals verwacht zijn de resultaten nog sterker gestegen. De bedrijfskasstroom (ebitda) ligt 44% hoger (18,3 miljoen EUR), de bedrijfswinst is gestegen met 63% (12,0 miljoen EUR) en het nettoresultaat met 67%, tot 8,1 miljoen EUR, of 7,26 EUR per aandeel (was 4,35 EUR per aandeel).

De specifieke activiteit van Pairi Daiza maakt dat we de halfjaarcijfers niet mogen doortrekken naar het volledige boekjaar. De tweede helft van het boekjaar is steevast verlieslatend, aangezien het park dan – op één maand na – gesloten is. De belangrijkste parameter is de evolutie van de ebitda. Die zakte met 4,3 miljoen in de tweede helft van het vorige boekjaar (van 12,7 naar 8,4 miljoen EUR). De ebitda geeft het beste de evolutie bij Pairi Daiza weer, omdat het park de voorbije jaren een ambitieus investeringsprogramma heeft afgewerkt en bovendien versneld afschrijft.

Die factoren hebben op de winstevolutie gedrukt. De komst van Xinhui en Haohao leidt tot een bijkomende investering van 8 miljoen EUR, maar de ervaring met andere parken leert dat de komst van Chinese panda’s goed is voor een substantiële stijging van de bezoekersaantallen. Dat belooft dus voor het seizoen 2014. Bij de jaarcijfers is het ook uitkijken naar het dividend (vorig boekjaar 1,5 EUR bruto per aandeel).

Conclusie

Met ons doel van 12 miljoen ebitda en 4 EUR winst per aandeel – als we de degressieve afschrijvingen uit de winst halen – zijn we wellicht niet te ambitieus. Door de heisa rond de panda’s is het aandeel wel fors opgelopen. We kopen niet meer tegen deze koersen.

Advies: kopen op correctie

Risico: laag

Rating: 2B

Partner Content