Pan American Silver

Een kanshebber voor 2014

Zilver heeft, net als goud, een belabberd jaar achter de rug, met een prijsdaling van 36%. Het Canadese Pan American Silver (PAAS) beschikt over zeven operationele mijnen, waarvan drie in Mexico, twee in Peru en één in Bolivia en Argentinië. De zilver- en goudreserves van PAAS worden geschat op 300 miljoen ounce en 2,4 miljoen ounce. Daarnaast leveren de mijnen van de groep nog kleine hoeveelheden koper, lood en zink als bijproduct op. De Mexicaanse activiteiten staan in voor iets meer dan de helft van de inkomsten op groepsniveau.

PAAS was in het derde kwartaal opnieuw (licht) winstgevend (14,2 miljoen USD), nadat de cijfers van het tweede kwartaal dieprood waren gekleurd. Toen moest de groep de boekwaarde van de Dolores-mijn in Mexico met 185,2 miljoen USD afwaarderen, wat tot een nettoverlies van 181,7 miljoen USD leidde. Door die afboeking waren ook de winstcijfers over de eerste drie kwartalen van 2013 nog negatief (-152,8 miljoen USD). Toch kan niet alles op de waardevermindering worden afgeschoven, want ook de aangepaste winst lag met 34,8 miljoen USD een stuk lager dan in dezelfde periode een jaar eerder (114,6 miljoen USD).

De lagere zilverprijs is daarvan uiteraard de belangrijkste oorzaak. In productie blijft PAAS uitstekend scoren, met opnieuw een recordkwartaal. De mijnen van de groep leverden sinds begin vorig jaar 19,16 miljoen ounce zilver op. Dat is een klim met meer dan 5% op jaarbasis. De goudproductie ging zelfs met 30% vooruit en bedroeg ruim 103.000 ounce. De jaarcijfers komen er pas eind februari aan, maar PAAS zal de eerdere productieprognoses probleemloos halen. De groep ging uit van 25 à 26 miljoen ounce zilver en 125.000 à 135.000 ounce goud.

PAAS zette de voorbije kwartalen volop in op kostenverlagingen om de impact van de dalende zilverprijs zo veel mogelijk te compenseren. De mijngroep is daarin ook geslaagd, met een totale productiekostprijs (alle kosten om de output op het huidige niveau te handhaven) die in het derde kwartaal afnam tot 16,26 USD per ounce. Dat is bijna de helft minder dan een jaar eerder, maar PAAS zit daarmee wel nog boven het niveau van concurrenten als Endeavour Silver, Excellon Resources en Silvercrest Mines, waar het kostencijfer tussen 10 en 12 USD per ounce schommelt.

Na drie kwartalen in 2013 bedraagt het gemiddelde cijfer voor PAAS 18,86 USD. In het vierde kwartaal is de zilverprijs verder gedaald, zodat de winstcijfers opnieuw erg pover zullen zijn. Maar een herstellende zilverprijs kan wel voor een groot hefboomeffect zorgen. De goedgekeurde uitbreiding van La Colorada in Mexico moet de productiekosten verder naar beneden halen. De opening van een tweede mijnschacht zal de productie in 2017 opkrikken naar 7,7 miljoen ounce, tegenover ongeveer 4,7 miljoen ounce dit jaar. De geplande (maar nog niet goedgekeurde) mijnbelasting in Mexico (7,5% op de bedrijfskasstroom) zet wel een domper op de vreugde. Ondanks een negatieve vrije kasstroom keert PAAS nog altijd een dividend uit. Dat is met 0,5 USD per aandeel zelfs aan de hoge kant.

Conclusie

Het aandeel noteert al 20% boven het dieptepunt van vorig najaar, maar voor een verdere duurzame prijsstijging is een hogere zilverprijs onontbeerlijk. PAAS is tegen 0,7 keer de boekwaarde niet duur. Een kanshebber in de loop van 2014.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1C

Partner Content