Pan American Silver

Pan American Silver is geschikt voor beleggers die met een hefboom willen inzetten op een herstel van de zilverprijs.

De verwachte afname van de industriële vraag, de lagere interesse bij de investeerders en de dure dollar (USD) leiden ertoe dat zilverprijs het jaar, voor het derde jaar op rij, lager dreigt af te sluiten. Pan American Silver (PAAS), met hoofdzetel in Canada, beschikt over zeven operationele activa verspreid over Midden- en Zuid-Amerika. Naast zilver produceert het ook een aanzienlijke hoeveelheid goud en bijproducten als koper, zink en lood. Operationeel presteert PAAS uitstekend met een hogere output en lagere kosten. Verder heeft het bedrijf, in tegenstelling tot veel sectorgenoten, ook de financiën op orde.

Die inspanningen worden echter tenietgedaan door de daling van de zilver- en goudprijzen. De zilver- en de goudprijs lagen respectievelijk 22 en 13% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal steeg de zilverproductie met 7%, tot 6,61 miljoen ounce. De output van goud ging zelfs met 57% vooruit, tot 53.600 ounce. Na drie kwartalen in het boekjaar 2015 bedraagt de groepsproductie nu 19,3 miljoen ounce zilver en 135.500 ounce goud. De prognoses voor het volledige boekjaar zullen dan ook probleemloos worden gehaald. PAAS stelde voor 2015 een zilverproductie tussen 25,5 en 26,5 miljoen ounce voorop. De verwachte output van goud werd zelfs verhoogd naar 175.000 tot 180.000 ounce.

De vooruitzichten ogen bovendien gunstig met de geplande uitbreiding van de twee meest succesvolle mijnen van de groep. Die expansie moet de geleidelijke uitdoving van andere activa compenseren. Bij La Colorada wordt de nieuwe mijnschacht eind volgend jaar operationeel en ook bij Dolores werd de uitbreiding gestart. Tegen eind 2017 zal de productie bij La Colorada met 2,7 miljoen troy ounce en bij Dolores met 2,2 miljoen ounce toenemen. Bij Dolores zal ook de goudproductie met 128.000 ounce stijgen. Beide Mexicaanse mijnen hebben ook veruit de laagste productiekosten in de groep. Met de uitbreiding zullen die kosten overigens nog verder afnemen.

Op groepsniveau daalden de productiekosten in het derde kwartaal naar 13,58 USD per ounce zilverequivalent. Dat is 5% lager dan in de eerste jaarhelft en zelfs 24% lager dan het gemiddelde van 2014. PAAS profiteerde onder meer van de lagere energieprijs en gunstige wisselkoersverschillen (daling van de Canadese dollar, CAD). Er was in het derde kwartaal nog een positieve operationele kasstroom van 32,9 miljoen USD maar ook een aangepast nettoverlies van 9,3 miljoen USD. De omzet lag met 159,4 miljoen USD 11% lager dan een jaar eerder, maar ook 8% onder het niveau van het tweede kwartaal.

De groep heeft als voordeel dat de geplande expansie met eigen middelen kan worden gefinancierd. De sterke balans is dan ook een niet te verwaarlozen troef van PAAS. Op het einde van het derde kwartaal had de groep een nettokaspositie van 208,2 miljoen USD. Er is dan ook nog ruimte voor een dividend (rendement van 3% bruto).

Conclusie

Pan American Silver is geschikt voor beleggers die met een hefboom willen inzetten op een herstel van de zilverprijs. Tegen 0,7 keer de boekwaarde noteert het aandeel goedkoop. Bovendien zijn de onderliggende activa van hoge kwaliteit en het bedrijf heeft ook geen financiële zorgen. Een aanrader.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content