Pernod-Ricard

Pernod Ricard heeft een stevige positie en een duidelijke strategie in de opkomende landen, in de eerste plaats in Azië.

Zoals gevreesd heeft het Franse sterkedrankenconcern Pernod-Ricard een winstwaarschuwing moeten geven voor het boekjaar 2013-2014 (afsluitdatum 30 juni), omdat het tegenzit in de belangrijke markt China. De overheidscampagnes tegen extravagante feestjes en geschenken weegt op de vraag naar dure whisky’s en cognacs. In het eerste semester van het boekjaar (van 1 juli tot 31 december) is de omzet in China met 18% teruggevallen. Vooral de verkoop van de Martell-cognac en de Royal Salute-whisky ging fors achteruit. Daardoor en door ongunstige wisselkoersontwikkelingen is de omzet in de eerste zes maanden van het boekjaar gedaald met 7%, tot 4,57 miljard EUR.

Gelukkig steeg de ebit-marge (bedrijfswinst) met 34 basispunten (0,34%), zodat de groep toch een stijging van de recurrente bedrijfswinst (rebit) met 2%, tot 1,36 miljard EUR, kon aankondigen. Het nettoresultaat zakte met 3% (+6% bij constante wisselkoersen). Het management ziet de lage verkopen in China ook in het tweede deel van het boekjaar aanhouden, zodat het niet langer mikt op een toename van de bedrijfskasstroom (ebitda) met 4 à 5% voor het boekjaar 2013-2014, maar op een groei van 1 à 3%, of een toename met het laagste percentage sinds het boekjaar 2009-2010.

Pernod Ricard ontstond in 1975 uit de fusie van Pernod en Ricard, twee Franse bedrijven die gespecialiseerd waren in anijsdranken. Daarna volgde een hele rist overnames. We onthouden de aankoop van de wijn- en sterkedrankenactiviteit van Seagram in 2001. Daarnaast werd in 2005, samen met Fortune Brands, Allied Domecq overgenomen, waardoor de groep in omvang verdubbelde en ‘s werelds nummer twee in wijnen en sterkedranken werd. Drie jaar later werd daaraan nog de eigenaar van Absolut-wodka toegevoegd, zodat Pernod Ricard co-wereldmarktleider werd en zich vooral als wereldmarktleider in premium- en prestigemerken in sterke drank profileert.

Door die acquisities beschikt de groep vandaag over 75 bedrijven op vier continenten, met 36 strategische merken. De helft daarvan zijn sterke, lokale merken; er zijn vier wijnmerken, waaronder het Australische Jacob’s Creek; en de top veertien van de internationale topmerken. Twee zijn wereldwijde iconen: Absolut-wodka en Chivas Regal Scotch-whisky. Daarnaast zijn er zeven premiummerken: Ricard-pastis, Ballantine’s-whisky, Jameson-Irish-whisky, Havana Club-rum, Beefeater-gin, Malibu- en Kahlua-likeur. Ten slotte zijn er vijf prestigemerken: Martell-cognac, The Glenlivet- en Royal Salute-whisky, Mumm- en Perrier-Jouët-champagnes.

De twee belangrijkste strategische aandachtspunten bij het management van Pernod Ricard om waarde te creëren, zijn voortdurende innovatie en het opwaarderen van de merken, waarbij het eerste vooral zorgt voor extra omzet en het tweede voor extra marge. Volgens het bedrijf komt nu zowat drie kwart van de omzet uit premiummerken, vandaar het wereldmarktleiderschap in het hogere segment van de sterkedranken.

Conclusie

Pernod Ricard heeft een stevige positie en een duidelijke strategie in de opkomende landen, in de eerste plaats Azië. Maar de specifieke problemen in China en de hoge waardering – 18 keer de verwachte winst en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 13 – weerhouden ons voorlopig van een koopadvies.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 3B

Partner Content