Picanol boekt nieuwe recordomzet, maar met een lagere marge

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De lat voor de jaarresultaten lag op wereldrecordhoogte voor Picanol. De weefgetouwengroep heeft wel een nieuwe recordomzet geboekt in 2017, maar een nieuw recordwinst zat er niet in.

De lat voor de jaarresultaten lag op wereldrecordhoogte voor Picanol: ze moesten 2016, het beste jaar in zijn geschiedenis, overtreffen. Het werd geen geslaagde sprong over de hele lijn, maar Picanol heeft wel een nieuwe recordomzet geboekt. Een nieuw recordwinst zat er niet in. De dissonante klank was Tessenderlo Group, waarvan Picanol de belangrijkste aandeelhouder is met ruim 36 procent van de aandelen. Daar werd de omzetgroei duidelijk niet gevolgd door een winststijging. Daardoor zakte de winstbijdrage van Tessenderlo in het nettoresultaat van 31,3 naar 10,1 miljoen euro voor 2017. Zo sterk was de winstgroei van het klassieke Picanol niet om die terugval te kunnen opvangen.

Boven op de recordomzet van 2016 boekte Picanol nog eens bijna 50 miljoen euro extra omzet, tot 688,9 miljoen euro. Dat is 8 procent beter dan de 639,8 miljoen euro van 2016. Picanol blijft als wereldspeler de beste in zowel de lucht- als de grijpertechnologie, met bovendien een sterk serviceaanbod voor de kopers van zijn weefmachines. Voor het eerst sinds lang bleef de omzetgroei van de afdeling Weaving machines (+6%) achter op die van de afdeling Industries (+12%). De bedrijfswinst (ebit) bleef ondanks de omzettoename vrijwel onveranderd (van 121,0 naar 120,8 miljoen euro), wat neerkwam op een daling van de ebit-marge van 18,9 naar 17,5 procent.

Picanol had net zoals andere industriebedrijven te kampen met duurdere grondstoffenprijzen, inclusief hogere schrootprijzen. Daarnaast moest het meer dan anders werk in onderaanneming geven om bepaalde orders te kunnen uitvoeren. Ook dat drukte de marge. De nettowinst op groepsniveau zakte van 119,7 naar 101,7 miljoen euro, of van 6,76 naar 5,75 euro per aandeel, waarvan dus slechts 10,1 miljoen euro afkomstig is van Tessenderlo Group. De bijdrage tot het nettoresultaat van Picanol bedroeg 10 procent. Zonder rekening te houden met Tessenderlo Group klimt de nettowinst nog wel met 3,7 procent, van 88,4 naar 91,6 miljoen euro. Ook dat is wel maar de helft van de omzettoename.

De resultaten waren dus minder super dan vorig jaar. De koersreactie was in eerste instantie negatief, maar viel alles bij elkaar nog geweldig mee, gezien het fantastische parcours dat het aandeel de afgelopen jaren op Euronext Brussel had afgelegd. Het orderboek blijft goed gevuld, zodat het management op een evenaring van de recordomzet van de eerste helft van 2017 rekent. Het blijft wel wijzen op de hogere grondstoffenprijzen.

Het bedrijf bereidt de toekomst verder voor met een investeringsprogramma van 25 miljoen euro voor 2018 en 2019. Opvallend is de fors gestegen nettokaspositie met 52 miljoen euro (van 81,3 naar 133,3 miljoen euro), want Picanol heeft al vele maanden geen aandelen van Tessenderlo Group meer bijgekocht. Het lijkt dus steeds meer op dat Luc Tack reserves opbouwt voor een derde poot van de groep, naast de weefmachines en de positie in Tessenderlo Group.

Conclusie

De winst van Picanol kwam iets onder onze prognose van 6 euro per aandeel uit door de mindere prestatie van Tessenderlo Group. De waardering is niet meer die van een bijzonder cyclisch aandeel, wat Picanol ook niet meer is. Sinds midden 2009 tot de jaarcijfers van 2016 een jaar geleden gaven we een koopadvies voor het aandeel, ondanks de verdertigvoudiging van de koers in die periode. Daarna zijn we overgegaan naar een neutraal advies. Op basis van de jaarcijfers van 2017 en de perspectieven houden we het daar voorlopig bij.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 95,4 euro

Ticker: PIC BB

ISIN-code: BE0003807246

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,69 miljard euro

K/w 2017: 16,5

Verwachte k/w 2018: 17

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement: 0,2%

Partner Content