Picanol

Verrassend sterke tradingupdate

1C – 19,50 EUR – KOOPWAARDIG

De resultaten van Picanol zijn voorspelbaarder dan we hadden verwacht. Al begint een goede of mindere periode niet aan het begin, maar meestal midden het jaar. Zo waren de halfjaarresultaten 2011 nog ronduit subliem, maar dan ging het minder vlot in het tweede semester van vorig jaar. Ook in het eerste kwartaal van 2012 jaar was er ruimte voor de nodige twijfels. Maar het bleek snel dat het maar om een tijdelijke inzinking ging. Vanaf het tweede kwartaal van vorig jaar liepen de orders weer vlotter binnen. Die betere gang van zaken kregen we nog eens te zien in de tradingupdate voor het derde trimester en werd herbevestigd bij de jaarcijfers 2012. De tradingupdate voor het eerste trimester van 2013 bevestigt nu nog eens dat de West-Vlaamse producent van weefmachines weer in een sterke periode zit. De eerste 3 maanden leverden een geconsolideerde omzet van 146,1 miljoen EUR op of 36,5% meer dan in dezelfde periode van 2012. Met dank dus aan het sterke orderboek van eind vorig jaar. En Picanol rekent erop dat de omzet over het eerste semester in dezelfde orde van grootte zal toenemen als in het eerste kwartaal. Concreet mogen we bij de 219,1 miljoen EUR van het eerste halfjaar van vorig jaar dus 35% omzetgroei bijschrijven voor het cijfer van de eerste jaarhelft van dit jaar. Dat zal uitkomen in de buurt van 300 miljoen EUR.

We willen nog eens beklemtonen dat de West-Vlaamse producent van weefmachines toch wel een witte raaf in zijn sector is. De West-Vlamingen hebben marktaandeel ingepikt dankzij hun technologische superioriteit. En ze blijven volop investeren in onderzoek en ont wikkeling. Door de beduidend betere tweede jaarhelft bleef de omzetdaling vorig jaar tot amper 1% beperkt (461,7 miljoen EUR tegenover 466,9 miljoen EUR in 2011). De afdeling ‘Industries‘ (met als belangrijkste maatschappijen Proferro en PsiControl, maar ook Melotte, een kleine speler in 3D-printing) was nog de sterkhouder in de eerste jaarhelft, maar had een mindere tweede halfjaar en kwam uiteindelijk uit op een 2%-lagere omzet. Het werk voor externe klanten blijft groeien en moet helpen de afhankelijkheid van de cyclus in de weefgetouwen geleidelijk aan te verminderen. De bedrijfswinst (ebit) voor het volledige boekjaar 2012 lag met 72,3 miljoen EUR 5% onder het cijfer van 2011 (76,1 miljoen EUR). De ebit-marge van 15,6% bleef bijzonder fraai en lag niet ver onder die van 2011 (16,2%). De winst zakte van 61 naar 55,3 miljoen EUR of van 3,45 naar 3,12 EUR per aandeel, in de buurt van de door ons verwachte 3 EUR per aandeel. Opmerkelijk was ook dat de kaspositie verder was toegenomen van 110,6 naar 145,3 miljoen EUR of 8,2 EUR per aandeel. Verre van slecht voor een vennootschap die 3,5 jaar geleden net boven de afgrond bengelde. Desondanks was opnieuw geen sprake van een dividend, wat we toch enigszins hebben betreurd. De Picanol-directie kon bevestigen dat het orderboek ook voor het derde kwartaal goed gevuld blijft. Dat betekent dat de traditie dat het vanaf de tweede jaarhelft terug minder zal gaan deze keer nog niet per se zal worden voortgezet.

Onze eerste schatting voor 2013 was opnieuw een winst van circa 3 EUR per aandeel. Op basis van de trading update voor het eerste kwartaal kunnen we nu al stellen dat dit een (erg) voorzichtige prognose is en dat het wellicht meer zal zijn. Dan blijft het aandeel in termen van koers-winstverhouding (spot)goedkoop (nauwelijks meer dan 6). Bovendien is er stilaan een enorme buffer op de balans onder de vorm van 145 miljoen EUR cashpositie. De verzwakking van de yen ten opzichte van de euro is natuurlijk wel een aandachtspunt, maar de technologische voorsprong van Picanol lijkt ons voldoende groot om het advies ‘koopwaardig’ (rating 1C) en opname in de ‘Inside Selectie’ te handhaven.

Partner Content