Picanol

Meer voorzichtigheid voor 2014

24,67 EUR – 1C

Wie het aandeel van Picanol de voorbije jaren heeft gevolgd, weet dat de West-Vlaamse producent van weefmachines al enkele keren met sterke resultaten wist uit te pakken. De eerstehalfjaarresultaten van 2013 passen in dat rijtje. Bovendien was er de aangename verrassing dat de verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar positief bleven, terwijl we meestal na een jaar weer met een wat mindere periode worden geconfronteerd. De tradingupdate voor het derde kwartaal geeft aan dat die mindere periode er, met enig uitstel, in 2014 toch zit aan te komen. Maar in het derde kwartaal was er nog weinig aan de hand.

De West-Vlaamse producent van weefmachines kon een geconsolideerde omzet van 131,3 miljoen EUR laten optekenen. Dat is weliswaar minder dan de 146,1 miljoen EUR van de periode januari-maart en de 158 miljoen EUR in de periode april-juni, maar nog altijd 13% beter dan het sterke omzetcijfer van 116,6 miljoen EUR in het derde kwartaal van 2012. Na negen maanden betekent dat een geconsolideerde omzet van 435,4 miljoen EUR of 99,7 miljoen EUR meer dan in de eerste drie kwartalen van vorig jaar (335,7 miljoen EUR). Een toename met 29,7%, want halfweg het jaar stonden we nog op +39%.

De tussentijdse verklaring van eind oktober geeft geen details over de omzetverdeling tussen de ‘Weaving Machines’ en de afdeling ‘Industries’ (met als belangrijkste maatschappijen Proferro en PsiControl, maar ook Melotte, een kleine speler in 3D-printing), maar de uitleg leert dat de omzetstijging toch hoofdzakelijk in de weefmachines werd gerealiseerd. De tradingupdate bevat ook geen informatie over de winstgevendheid, maar daar weten we al op basis van de halfjaarresultaten dat het jaar zeer goed zal zijn.

De bedrijfswinst (ebit) voor het eerste halfjaar 2013 lag met 60,1 miljoen EUR maar liefst 74% hoger dan in het eerste halfjaar van 2012 (34,5 miljoen EUR). De ebit-marge van 19,8% was bijzonder fraai en lag nog een stuk boven die van de eerste jaarhelft van 2012 (15,7%). De nettowinst klom van 25,3 naar 42,4 miljoen EUR of +68% (2,39 EUR per aandeel). De forse kaspositie van 203,3 miljoen EUR halfweg of 11,5 EUR per aandeel (45% van de totale beurskapitalisatie) zal normaal op 8 november zijn bestemming krijgen als het belang van 27,6% van de Franse staatsholding SNPE in Tessenderlo Group wordt overgenomen. Daarmee wordt Picanol eensklaps de grootste aandeelhouder van Tessenderlo Group. Bij de bindende overeenkomst van 25 juli was een overnameprijs van 22 EUR per aandeel of 192,4 miljoen EUR in totaal overeengekomen.

Het management van Picanol bevestigde dat de groep voor het tweede halfjaar mikt op een nog iets hogere omzet dan in de tweede jaarhelft van vorig jaar (was 242,6 miljoen EUR). Maar richting 2014 neemt men een voorzichtigere houding aan. De sterke gestegen euro ten opzichte van de Japanse yen begint zijn effect op de volumes en de marges te hebben. Met andere woorden: de resultaten van dit jaar worden volgend jaar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet geëvenaard.

Dit boekjaar zal wellicht absolute recordcijfers opleveren voor Picanol. We mogen mikken op minstens 4 EUR en wellicht 4,5 EUR per aandeel. Volgend jaar zal dan weer minder zijn. Dat mag niet echt verbazen. Vandaar dat de koersdaling met 10% toch wel wat verrast. Want op basis van de winstverwachting voor dit jaar was het aandeel altijd goedkoop gebleven, met een verwachte koers-winstverhouding van 6 en een verhouding tussen de ondernemingswaarde(ev) en bedrijfskasstroom (ebitda) van minder dan 2,5. De verzwakking van de yen ten opzichte van de euro zal wordt natuurlijk meer en meer een aandachtspunt. Het blijft afwachten wanneer Tessenderlo Group de weg naar boven weer kan inslaan. Maar nogmaals, het aandeel is lang niet geprijsd voor perfectie. Het advies blijft dan ook ‘koopwaardig’ (rating 1C) en we handhaven het aandeel in de ‘Inside Selectie’.

Koopwaardig

Partner Content