Picanol

Heel wat abonnees beginnen hoogtevrees krijgen als ze naar de koersontwikkeling van Picanol kijken.

In maart 2010 al hebben we het aandeel op ‘koopwaardig’ gezet. De koers bedroeg toen amper 2,90 EUR. Zelfs een vijftienvoud (+1400%) later blijft het advies nog ongewijzigd. Maar we begrijpen die vrees wel. Maar vooreerst was de koersklim dit jaar nadrukkelijk gedragen door de eveneens steile opmars van Tessenderlo Group, waarvan Picanol nu zowat anderhalf jaar de referentie-aandeelhouder is. De overnameprijs bedroeg 22 EUR per aandeel. Intussen staat de koers ruim de helft hoger. In tussentijd maakte Picanol nog gebruik van de kapitaalverhoging bij Tessenderlo Group om de participatie op te trekken van de oorspronkelijke 27,5 naar 30,2%. En het lijdt geen twijfel dat die participatie de komende jaren nog verder wordt opgedreven.

De huidige participatie vertegenwoordigt vandaag al bijna 440 miljoen EUR of ruim de helft van de totale Picanol-beurskapitalisatie. De industriële logica achter de aankoop was om de grote schommelingen in de textielsector te dempen. Iets wat vorig jaar al werd gedemonstreerd. De weefmachineproducent kende een moeilijker 2014 (omzetdaling met 25,3%, tot 418,2 miljoen EUR). Maar 2013 was dan ook tot nog toe het absolute recordjaar van de groep. De nettowinst 2014 op groepsniveau bedroeg 52,4 miljoen EUR (2,96 EUR per aandeel), waarvan 11,7 miljoen EUR afkomstig was van Tessenderlo Group. De nettowinst 2013 (exclusief Tessenderlo) bedroeg nog 75,5 miljoen EUR. Tessenderlo heeft de daling dus getemperd van -46 naar -28%.

Het is uiteraard nog wachten tot eind augustus om een zicht te krijgen op de cijfers voor de eerste helft van 2015, maar de vooruitzichten klonken bij de voorstelling van de jaarcijfers in elk geval een stuk beter. CEO Luc Tack, die tijdens het jaarbegin zijn belang verder verhoogde zodat hij stilaan richting 90% evolueert, stelde dat weliswaar de textielmarkt nog niet echt verbeterd was, maar dat onder meer door de forse verzwakking van de euro tegenover de dollar, maar ook ten opzichte van de Japanse yen (JPY). de concurrentiepositie van Picanol verder was verstevigd.

Op lange termijn blijft er reden tot optimisme. Een gezin in de Braziliaanse favella’s bezit slechts zeven kledingstukken, een westers middenklassengezin gemiddeld 220. Of omgerekend 0,5 kilogram textiel tegenover gemiddeld 22 kilogram voor een Europeaan en 26 kilogram voor een gemiddelde Amerikaan. Maar ook op korte termijn is er reden tot optimisme. Deze week maakte het bedrijf de aanwerving van honderd extra medewerkers in Ieper bekend. Voor het eerste semester zal de omzet liggen tussen de cijfers van de twee voorgaande jaren of tussen 220 en 304 miljoen EUR. Voor de tweede jaarhelft op circa 250 miljoen EUR of samen ruim 500 miljoen EUR omzet voor boekjaar 2015.

Conclusie

Reden tot hoogtevrees is er nog niet echt. De koers is overduidelijk ontwaakt, maar het aandeel blijft goedkoop. Vooral als we het belang in Tessenderlo Group en de nettokaspositie aftrekken worden de oorspronkelijke Picanol-activiteiten gewaardeerd tegen amper 6 keer de gemiddelde winst van de afgelopen vier jaar. De faire waarde verhogen we tot 54 EUR per aandeel.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content