Picanol

Picanol heeft een uitstekend jaar achter de rug. De jaarcijfers overtroffen onze verwachting.

Picanol heeft een uitstekend jaar achter de rug. De weefmachineproducent haalde in 2015 de op één na hoogste omzet in zijn geschiedenis, en de hoogste winst ooit. Wel moeten we nog eens onderstrepen dat 2014 een moeilijker jaar was (omzetdaling met 25,3%, tot 418,2 miljoen EUR tegenover het recordjaar 2013). Maar vorig jaar steeg de omzet van Picanol opnieuw met 21%, tot 529,3 miljoen EUR. In volumetermen is zelfs sprake van 37% groei, maar voor een aantal contracten heeft Picanol marge ingeleverd.

De afdeling Weaving Machines (omzet +32%) groeide dubbel zo hard als de divisie Industries (+16%). De erg lage landbouwprijzen doen de boeren beknibbelen op de aankoop van landbouwwerktuigen en ook uit de mijnbouwsector is er minder vraag. De bedrijfswinst (ebit) klom van 54,2 naar 83,6 miljoen EUR of +54,2%. De nettowinst op groepsniveau haalt het recordcijfer van 85,7 miljoen EUR (4,84 EUR per aandeel), waarvan 25,1 miljoen EUR afkomstig van Tessenderlo Group. De chemiegroep draagt dus afgerond 29% bij tot het resultaat van Picanol.

U weet intussen dat er fusieplannen zijn tussen Picanol en Tessenderlo Group, met de bedoeling te komen tot één industriële groep, Picanol Tessenderlo Group. Die plannen zijn voorlopig nog niet voorgelegd ter goedkeuring, omdat een aantal Tessenderlo-aandeelhouders hun ongenoegen hebben geuit en dreigden de deal te blokkeren. Referentie-aandeelhouder en CEO Luc Tack werkt aan een nieuw voorstel dat Tessenderlo Group hoger waardeert dan de oorspronkelijke 31,5 EUR per aandeel (premie van 17,5% tegenover de koers op moment van aankondiging) of de activiteiten van Picanol lager waardeert dan een waarde van 811,6 miljoen EUR, zoals in het oorspronkelijke voorstel.

Als het te verwachten aangepaste voorstel ooit door beide algemene vergaderingen wordt goedgekeurd, krijgt Picanol de nieuwe naam Picanobel en wordt het een monoholding, zoals Tubize dat is voor UCB en Solvac voor Solvay. Een familiale controleholding (Picanobel zal bij goedkeuring wellicht meer dan 50% van Picanol Tessenderlo Group bezitten en de facto dus controleren), waarop traditioneel ook een stevige korting ten opzichte van de intrinsieke waarde wordt geplakt. Met een goed gevuld orderboek kan het management een nog beter 2016 vooropstellen. Dat betekent een jaaromzet in de buurt van het absolute recordjaar 2013 (afgerond 560 miljoen EUR omzet) en een nieuw recordresultaat dankzij de extra bestellingen door een succesvolle ITMA-beurs in Milaan (vergelijkbaar met Olympische Spelen in sportwereld) vorig najaar.

Ook op lange termijn blijft er reden tot optimisme. Een gezin in de Braziliaanse favella’s bezit slechts zeven verschillende kledingstukken, een westers middenklassegezin gemiddeld 220. Of omgerekend van 0,5 kilogram textiel richting 22 kilogram gemiddeld voor een Europeaan en 26 kilogram voor een gemiddelde Amerikaan.


Conclusie

Het resultaat over 2015 overtrof onze verwachting van 4,5 EUR per aandeel. Voor 2016 mogen we nu al voorzichtig mikken op 5 à 5,5 EUR per aandeel. De waardering is dus verre van overdreven. Voor de koersontwikkeling op korte termijn is het uitkijken naar de aangepaste fusievoorwaarden en de marktreactie daarop.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content