PNE Wind

Wind in de zeilen

2,94 EUR – 3C

De afgelopen maanden viel heel wat nieuws te rapen bij PNE Wind, de Duitse ontwikkelaar van windenergieprojecten op land (onshore) en in zee (offshore). 2012 was een fantastisch jaar, met de verkoop van de drie offshoreprojecten Gode Wind I tot III aan het Deense Dong Energy. Met een totale contractwaarde van 157 miljoen EUR was dat veruit de grootste verkoop in het bestaan van PNE. Tot nu toe werd al 84 miljoen EUR ontvangen. Voor de resterende 73 miljoen EUR aan mijlpaalbetalingen is het wachten op een definitieve bouw- en exploitatievergunning van de Duitse autoriteiten voor Gode Wind III en de finale investeringsbeslissingen voor de drie projecten door Dong Energy. PNE gaat in 2013 gezwind verder op zijn elan. Op 19 april kondigde het bedrijf aan de meerderheidsparticipatie van 53,42% in het Duitse windenergiebedrijf WKN AG over te kopen van Volker Friedrichsen Beteiligungs GmbH (VFB GmbH).

VFB GmbH is de vennootschap van stichter Volker Friedrichsen. WKN is ruim twintig jaar actief en heeft een mooie geografisch gediversifieerde portefeuille van onshoreprojecten voor 1700 megawatt (MW). Ter vergelijking: PNE heeft een totale portefeuille van 3400 MW onshore (waarvan 1100 MW in ontwikkeling) en 1444 MW offshore. Sinds 1990 heeft WKN reeds 634 turbines geïnstalleerd met een totaal vermogen van 1131 MW, tegenover 575 turbines met een totaal vermogen van 828 MW voor PNE Wind. De overname verschaft PNE -dat zelf al actief is in het VK, Noord-Amerika, Turkije en een aantal Oost-Europese landen- toegang tot nieuwe markten in Italië, Frankrijk, Polen, Zweden en Oekraïne. PNE betaalde voor het belang van 53,42% van VFB GmbH 49,7 miljoen EUR, gefinancierd via 41,5 miljoen EUR cash en 3,1 miljoen eigen ingekochte aandelen tegen een koers van 2,66 EUR per aandeel. Daarnaast kocht VFB GmbH 16,8 miljoen EUR converteerbare obligaties over van het Luxemburgse Luxempart SA. Die obligaties werden begin augustus omgezet in 7,7 miljoen nieuwe aandelen van PNE Wind. Daardoor bezit VFB GmbH nu afgerond 20% van de in totaal 54,2 miljoen aandelen van PNE Wind.

In juli werd bekendgemaakt dat 29,33% aandelen die Siemens Project Ventures GmbH nog aanhield in WKN ook werden opgekocht door PNE. Daardoor heeft het bedrijf uit Cuxhaven 82,75% van de aandelen van WKN in handen. Ter financiering schreef PNE in mei een nieuwe obligatie op 5 jaar uit, voor een totaalbedrag van 63,6 miljoen EUR. De doelstelling was wel om 100 miljoen EUR te verzamelen. Operationeel realiseerden de Duitsers tijdens de eerste jaarhelft in het onshoregedeelte de oplevering van twee Duitse windparken, Zernitz II en Langwedel II, met een geïnstalleerd vermogen van 6 en 8 MW. Het volgende project, Calau II, bestaande uit drie fasen voor 45 MW, is al in aanbouw. Offshore is het wachten op nieuwe mijlpaalbetalingen van de verkochte projecten. Daarnaast wordt werk gemaakt van het ontwikkelen van de drie minder mature offshoreprojecten (Nemo, Jules Verne en Nautilus) die PNE nog in eigen beheer heeft.

Het bedrijf boekte in de eerste jaarhelft een bedrijfsverlies (negatieve ebit) van 5,6 miljoen EUR. Belangrijker is dat de doelstelling van 60 tot 72 miljoen EUR ebit voor de periode 2011-2013 werd bevestigd. Voor de periode 2014-2015 rekent het bedrijf, exclusief de bijdrage van WKN, opnieuw op 60 tot 72 miljoen EUR ebit. WKN was de afgelopen jaren telkens winstgevend. De impact op de geconsolideerde cijfers zal binnen enkele maanden bekendgemaakt worden.

Het PNE-aandeel heeft sinds het aankondigen vorig jaar van de verkoop van Gode Wind I tot III de wind in de zeilen met een koersverdubbeling tot gevolg. Het management heeft de centen van Dong Energy verstandig gebruikt en de overname van WKN zorgt voor een mooie extra groeidimensie. De koers viel recent al iets terug en we kijken uit naar een wat grotere terugval om de rating te verhogen. Bestaande aandelen mogen zeker behouden worden (rating 3C, ‘houden’).

Houden

Partner Content