Port Pirie wordt reddende engel van Nyrstar

© reuters

De schulden van Nyrstar zijn fors opgelopen. Daar heeft het uitstel van de opstart van Port Pirie alles mee te maken. De tweede jaarhelft belooft beterschap.

De eerste jaarhelft verliep eens te meer zeer ontgoochelend voor de Nyrstar-aandeelhouders. De nieuwe topman Hilmar Rode bracht in februari het onverwachte nieuws dat de opstart van het Australische Port Pirie als hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid met zes maanden wordt uitgesteld tot september 2017. De extra tijd wordt gebruikt voor procesverbeteringen, maar gaat helaas gepaard met 70 miljoen euro meer kosten (van 563 naar 660 miljoen Australische dollar). De extra bedrijfskasstroom (ebitda) volgt ook later: geen bijdrage in 2017 tegenover 20 miljoen euro verwacht, 40 miljoen tegenover 80 miljoen euro in 2018, maar wel oplopend naar 100 miljoen euro in 2019 en 130 miljoen euro vanaf 2020 (beide 80 miljoen euro voorheen). Langs de andere kant maakt Rode duidelijk dat de resterende mijnen alleen na een aanvaardbaar bod worden verkocht. In juni werd wel nog de verkoop van Campo Morado in Mexico voor 20 miljoen dollar afgerond. De combinatie van latere inkomsten uit de reconversie van Port Pirie en minder inkomsten uit de verkoop van de mijnbouwafdeling plaatste de schuldenstrop van Nyrstar weer helemaal centraal.

De nettoschuld steeg in het eerste kwartaal met 121 miljoen euro tot 986 miljoen. Inclusief zinkleveringsovereenkomsten en eeuwigdurende obligaties uitgegeven voor de herontwikkeling van Port Pirie (gezamenlijk 286 miljoen tegenover 302 miljoen euro eind 2016) liep de nettoschuld op tot 1,27 miljard euro (+105 miljoen euro), of een zeer hoge 4,3 keer de verwachte ebitda 2017. Gelukkig kon Nyrstar wel een nieuwe obligatie plaatsen voor 400 miljoen euro met een looptijd tot 2024 (mits 25 miljoen euro extra jaarlijkse rentelasten), waardoor de looptijd van de schuld verlengde. We kijken bij de halfjaarrapportering op 2 augustus uit naar de evolutie van het schuldenniveau en de bevestiging van de opstart vanaf september van Port Pirie als hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid. Nyrstar haalde daarvoor onlangs extra expertise aan boord van de grondstoffengigant Glencore.

Conclusie

We behielden het fel geteisterde Nyrstar-aandeel bij onze tien favorieten voor de tweede jaarhelft. We verhogen dan ook opnieuw het advies naar koopwaardig (rating 1C), omdat we minstens een betere periode verwachten in het spoor van een succesvolle opstart van Port Pirie. De hoge zinkprijs zorgt voor welgekomen ruggensteun. De risico’s blijven bovengemiddeld.


Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 499 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: 51

Koersverschil 12 maanden: -39%

Koersverschil sinds jaarbegin: -31%

Dividendrendement: –

Partner Content