Proximus

Het dividend blijft de belangrijkste troef van Proximus. Tegen 16 à 17 keer de verwachte winst en 6 keer de ebitda is het aandeel van de telecomgroep niet bijzonder goedkoop.

De Belgische telecomsector kampt met een chronisch gebrek aan groei, onder meer door wetgevende initiatieven (zoals de lagere roamingtarieven). Omzetstijgingen komen in hoofdzaak van prijsverhogingen, maar dat lijkt in de toekomst steeds moeilijker te worden, want de Belgische telecomprijzen liggen nu al beduidend hoger dan in de buurlanden. De groepsomzet van Proximus daalde in de eerste jaarhelft met 3,1% op jaarbasis, tot 2,89 miljard EUR. Daarbij weegt vooral BICS (carrierdiensten) op de omzet (-12,7%) door een flinke daling van het aantal langeafstandsspraakoproepen. Zonder BICS kwam de omzet een fractie (+0,2%) hoger uit. De kostenbesparingen liggen voor op schema. Vooral daardoor kwam de bedrijfskasstroom (ebitda) tussen januari en juni met 881 miljoen EUR 2,1% hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. In hoofdzaak door hogere afschrijvingen daalde de nettowinst naar 239 miljoen EUR, tegenover 274 miljoen EUR vorig jaar.

Opgesplitst naar bedrijfssegmenten liet de consumentenafdeling (Consumer Business Unit) een daling optekenen, terwijl de bedrijfsafdeling (Enterprise Business Unit) vooruitging. In breedbandinternet won Proximus licht marktaandeel (46,3%) en ook in digitale televisie was er een kleine klim, tot 35,6%. Proximus, maar ook Telenet moeten voortaan wel rekening houden met het concurrerende aanbod van Orange Belgium (ex-Mobistar), dat sinds enkele maanden over een eigen televisie- en internetaanbod beschikt. De mobiele inkomsten daalden met 1,1% door de tariefdalingen. Vanaf de tweede helft van 2017 zullen de roamingtarieven volledig wegvallen. De vrije kasstroom steeg in de eerste jaarhelft naar 255 miljoen EUR, tegenover 215 miljoen EUR in dezelfde periode vorig jaar. Proximus mikt voor het volledige boekjaar op een lichte stijging van zowel de omzet (exclusief BICS) als de ebitda. Proximus wil tegen 2018 nog eens 100 miljoen EUR besparen. Een deel daarvan moet komen van lagere personeelskosten. Het werknemersbestand moet tegen 2020 ten opzichte van dit jaar met 2750 eenheden afnemen.

Het dividend zal dit jaar op 1,5 EUR per aandeel uitkomen, net als in 2014 en 2015 het geval was. De grootste begunstigde van die uitkering is nog steeds de Belgische overheid. Het dividend slokt op dit moment vrijwel de volledige vrije kasstroom op. Volgend jaar wordt in principe de dividendpolitiek herbekeken. Er kan onder CEO Dominique Leroy, in tegenstelling tot vroeger, geen sprake van zijn om extra schulden aan te gaan om een dividend te kunnen uitkeren. Een eventuele verhoging van het dividend zal dus gepaard moeten gaan met hogere vrije kasstromen. Die zullen niet komen van lagere kapitaaluitgaven want Proximus moet blijven investeren in het netwerk. Die kapitaaluitgaven bedroegen in de eerste jaarhelft 452 miljoen EUR en zullen over het volledige jaar op 950 miljoen EUR uitkomen. De nettoschuld bedraagt 2 miljard EUR. De verhouding tussen de schuld en de ebitda bedraagt 1,2.


Conclusie

We vallen in herhaling door te stellen dat de grootste aantrekkingskracht van Proximus bij het stabiele dividend ligt. Tegen 16 tot 17 keer de verwachte winst en 6 keer de ebitda is Proximus ook niet bijzonder goedkoop, maar het dividendrendement van ongeveer 3,9% netto maakt veel goed.

Advies : houden

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Partner Content