Qualcomm

De Amerikaanse halfgeleiderproducent Qualcomm is vooral actief in het segment van de chips voor mobiele toestellen als smartphones en tablets. De groep had lange tijd het speelveld in die niche voor zich alleen, maar die tijd is voorbij.

Qualcomm beschikt wel nog over een marktaandeel van ongeveer 66%, maar er zijn steeds meer kapers op de kust. Het management moest in 2015 al tot drie keer toe de prognoses voor het lopende boekjaar verlagen.

In het lagere segment van de mobiele toestellen kiezen steeds meer afnemers voor goedkopere halfgeleiders. Vooral het Taiwanese MediaTek doet Qualcomm veel pijn. Het hogere marktsegment is stilaan matuur en bovendien komt een aantal spelers ook met een eigen design. Het bekendste voorbeeld is Samsung, dat naast producent van mobiele toestellen ook zelf een halfgeleiderproducent is. Samsung heeft een eigen Exyno-productlijn van mobiele halfgeleiders, die het onder meer in topmodel Galaxy S6 gebruikt. Samsung stond vorig boekjaar in voor 12% van de omzet van Qualcomms halfgeleiderafdeling.

Qualcomm zit dus met een probleem. Gelukkig is de Snapdragon-productlijn technisch wel superieur. Vooral met de nieuwe 820-serie hoopt men een deel van het verloren marktaandeel terug te winnen. Qualcomm bestaat nog steeds uit twee delen. De halfgeleiderdivisie tekent voor het grootste deel van de omzet, maar slechts voor een kwart van de winst. De naar omzet veel kleinere licentie-afdeling zorgt bijgevolg voor drie kwart van de groepswinst. Die verzamelt alle intellectuele eigendommen van de groep. Qualcomm bezit verschillende patenten op mobiele protocols voor draadloze toestellen. Producenten van mobiele toestellen moeten Qualcomm een vergoeding betalen voor het gebruik van die patenten.

In het derde kwartaal daalde de groepsomzet met 14%, tot 5,83 miljard USD. De operationele marge op groepsniveau dook naar 21,2%, tegenover 30,5% een jaar geleden. In dit boekjaar zal de omzet voor het eerst sinds crisisjaar 2009 opnieuw dalen. De halfgeleiderafdeling moest een omzetdaling met 22% opbiechten en een operationele marge die bleef steken op 8%. De licentieafdeling deed het beter, met een omzetklim van 7% en een marge van 86%.

Qualcomm maakt volop werk van diversificatie. Zo waagt het bedrijf zich op de markt van de halfgeleiders voor servers, een segment dat tot nog toe door Intel wordt gedomineerd. Qualcomm zet ook in op het internet der dingen, waarbij de meest uiteenlopende toestellen met elkaar of met het internet verbonden zijn. Daarnaast heeft de groep haar zinnen gezet op de auto-industrie. Onder druk van activistische aandeelhouders ligt het voorstel om de groep in twee delen op te splitsen opnieuw op tafel. Het is verder de ambitie om tegen het einde van het volgende boekjaar de kosten met 1,4 miljard USD te verminderen. Qualcomm had op het einde van het derde kwartaal een nettokaspositie van 24,3 miljard USD.

Conclusie

Qualcomm is niet langer alleenheerser in het mobiele segment en ziet daardoor zowel de groei als de marges afkalven. De halfgeleidergroep diversifieert naar andere segmenten maar dat zal pas op langere termijn vruchten afwerpen. Een lagere beurskoers is het logische gevolg. We wachten op nog betere instapmomenten.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content