Qualcomm

De tragere groei belet niet dat Qualcomm dominant blijft in het segment van de halfgeleiders voor mobiele apparatuur. Het aandeel is vooral aantrekkelijk door de lage waardering.

Qualcomm, de Amerikaanse halfgeleiderproducent en eigenaar van verschillende technologische patenten in het segment van de mobiele communicatie, zag zijn beurswaarde vorig jaar met een derde krimpen. Qualcomm is opgebouwd rond twee afdelingen. De halfgeleiderafdeling QCT produceert volledige chipsets (processoren en het communicatiegedeelte) voor smartphones en andere mobiele toestellen. QCT zorgt voor het grootste deel van de omzet, maar de marges zijn aan de lage kant. Qualcomm Technology Licensing (QTL) bezit verschillende patenten op mobiele protocollen voor draadloze toestellen als CDMA en aanverwante. De fabrikanten van mobiele toestellen die van die technologie gebruikmaken, moeten Qualcomm daarvoor een vergoeding betalen. De marge op die activiteit is met 87% erg hoog.

Sinds vorig jaar is er geen forse groei meer in de smartphonemarkt. De gemiddelde verkoopprijzen nemen nog wel toe, maar de marktpenetratie is intussen zo hoog dat het segment van smartphones matuur is geworden. Daarbij komt dat de hoge winsten van Qualcomm ook tot een toenemende concurrentie hebben geleid. Onder meer Apple en Samsung gebruiken steeds vaker eigen halfgeleiderontwerpen voor de toestellen aan de bovenkant van hun productengamma. Daarnaast snoepen ook lokale concurrenten als MediaTek uit Taiwan in het goedkopere segment marktaandeel van Qualcomm af. Ook Intel doet sinds enkele jaren mee in dit marktsegment.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel voor Qualcomm. Zo besliste Samsung voor het nieuwe S7-topmodel opnieuw met Qualcomm in zee te gaan en de nieuwste Snapdragon-halfgeleider te gebruiken. Toch zijn de Amerikanen volop bezig met het verminderen van de afhankelijkheid van het mobiele segment. Daartoe wordt volop gediversifieerd naar halfgeleiders voor andere segmenten zoals servers voor datacenters, het internet der dingen, zelfrijdende voertuigen en zelfs drones.

Voor het lopende boekjaar (12 maanden tot eind september) wordt op een omzetdaling met ongeveer 10% tegenover 2015 gerekend. Die dalende omzettrend zet zich nu al enkele kwartalen door. Ook de winst stond vorig jaar onder druk door de boete van bijna 1 miljard USD die door de Chinese mededingingsautoriteiten werd opgelegd. De kasstromen nemen gelukkig wel toe, met een vrije kasstroom van 7,4 miljard USD tijdens de voorbije vier kwartalen. Qualcomm zet in op kostenbesparingen om de marges bij QCT op te trekken. Die schommelen nu rond 10%, maar moeten tegen het einde van het boekjaar toenemen naar 16% en op middellange termijn zelfs 20%. Dit jaar zal voor 700 miljoen USD aan kosten worden bespaard, 100 miljoen USD meer dan aanvankelijk voorzien. Qualcomm trok het kwartaaldividend met 10% op naar 0,53 USD per aandeel. Qualcomm had op het einde van het eerste kwartaal nog een nettokaspositie van circa 18 miljard USD.


Conclusie

De tragere groei belet niet dat Qualcomm een dominante speler blijft in het segment van de halfgeleiders voor mobiele apparatuur. Door inspanningen aan de kostenzijde blijven de kasstromen wel op peil en bovendien beschikt het bedrijf ook over een bijzonder stevige balans. Qualcomm verleidt op dit moment vooral met de lage waardering (verwachte koers-winstverhouding van minder dan 13), zowel historisch als tegenover het beursgemiddelde.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content