Real Dolmen

RealDolmen is erin geslaagd door een hogere efficiëntie de winstgevendheid te herstellen op het oude niveau.

Real Dolmen, de IT-groep met hoofdzetel in Huizingen, sloot het gebroken boekjaar 2013-2014 af met een sterk vierde kwartaal. Dat was een opsteker, na de ontgoochelende update van februari. Toen was de afdeling Infrastructure Products een achterblijver, wat volgens het management toe te schrijven was aan de timing van orders. De omzetdaling met 13,9% in het derde kwartaal maakte plaats voor een klim met 65,9%. Per saldo steeg de omzet van de afdeling over het volledige boekjaar met 12,5%. Ondanks een betere tweede jaarhelft voor de winstgevendheid bleef de rebit-marge (recurrente bedrijfswinst) ongewijzigd op 4,9%. Professional Services, de kernactiviteit van de groep waarbij IT-specialisten bij klanten worden gedetacheerd, maakte wel een flinke sprong vooruit, met een rebit-marge van 9,7%, tegenover 4,5% in het vorige boekjaar.

Zowel in het vierde kwartaal als in het volledige boekjaar daalde de omzet licht als gevolg van de tegenvallende activiteiten in Frankrijk. Door de overname van Traviata steeg de omzet bij Business Solutions (eigen ontwikkeling van nieuwe applicaties) met 5,5% op jaarbasis. De afdeling bleef wel verlieslatend. Op groepsniveau klom de omzet met 4,2%, tot 247,8 miljoen EUR. De rebit-marge steeg in de tweede jaarhelft naar met 5%, tegenover 4,3% in het eerste semester, wat voor het volledige boekjaar een cijfer van 4,7% opleverde. Dat was een stuk beter dan de 0,7% in het boekjaar 2012-2013.

De resterende goodwill op de Franse dochter Airial (1,3 miljoen EUR) werd volledig afgeboekt, omdat RealDolmen onderhandelt met het Franse Gfi Informatique over een volledige verkoop van de afdeling. Vorig jaar schreef de groep al eens 12,3 miljoen EUR af op de buitenlandse dochterbedrijven. Een definitieve verkoop zal dit jaar wel voor een uitzonderlijke minwaarde zorgen.

RealDolmen stelt voor het lopende boekjaar een rebit-marge van ongeveer 5% voorop. De omzet zou zo goed als ongewijzigd blijven, omdat de productverkoop geleidelijk afneemt. Tegenover een schuld van 19,6 miljoen EUR staan 23,4 miljoen EUR aan liquiditeiten en investeringen op korte termijn. Dat levert een nettocashpositie van 3,8 miljoen EUR op. Een dividenduitkering en een inkoopprogramma voor eigen aandelen staan voorlopig nog niet op het programma. Over overnames houdt het management de lippen stijf op elkaar.

Die rustige vastheid staat in contrast met het parcours dat concurrent Cegeka aflegt. De IT-leverancier uit Hasselt sloot het vorige boekjaar af met een omzet van 240,2 miljoen EUR, een groei met 12% op jaarbasis. Het was al voor het tiende jaar op rij dat Cegeka een groei met meer dan 10% kon voorleggen. Terwijl RealDolmen zich vooral terugtrekt op de lokale markt, is Cegeka niet vies van internationale expansie. Cegeka, dat niet beursgenoteerd is, realiseert een omzet vergelijkbaar met RealDolmen, waar het ook minderheidsaandeelhouder is. De Limburgse groep wordt dan ook het vaakst genoemd als potentiële overnemer van RealDolmen.

Conclusie

RealDolmen is erin geslaagd door een hogere efficiëntie de winstgevendheid te herstellen op het oude niveau. We blijven erbij dat het bedrijf bij gebrek aan een dividend sneller moet groeien om een hogere waardering te kunnen verantwoorden. Enkel op correctie weer interessant.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content