Recticel

Het is door de zure appel bijten voor de Recticel-aandeelhouders, maar de schuldenlast zal niet meer als een molensteen om hun nek hangen.

Begin 2014 was de schuimrubberproducent Recticel even de beursster van het ogenblik, met afgerond een koersklim van 5 naar 8 EUR in enkele maanden tijd. De katalysator van die koersstijging was de schikking in het kartelonderzoek van Europa. De boete op groepsniveau werd bepaald op net geen 27 miljoen EUR. Geen kleine boete, maar een grote onzekerheid was weggevallen en sommige analisten hadden rekening gehouden met een boete van circa 50 miljoen EUR.

Maar de euforie was van korte duur. De boetes en een blijvend zwakke conjunctuur in Europa verplichten Recticel nu over te gaan tot een stevige kapitaalverhoging. Eind vorig jaar torste de schuimrubberproducent een netto financiële schuld van 168,3 miljoen EUR met zich mee, tegenover een eigen vermogen van 166,2 miljoen EUR (schuldgraad van 101%) en 2,5 keer rebitda (recurrente bedrijfskasstroom).

Recticel realiseert meer dan 90% van de omzet in Europa en behoort met honderd vestigingen in 28 landen tot de top drie in de wereld onder de polyurethaanschuimproducenten, maar met een heel sterke concentratie op Europa dus. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier segmenten: soepelschuim (43% van de groepsomzet 2014; aanbod van schuimblokken voor toepassingen in de meubel- en verschillende andere industrieën), slaapcomfort (21%; reeks van sterke matras- en slaapcomfortmerken zoals Beka, Geltex, Lattoflex, Bultex en Schlaraffia), isolatie (17%; panelen voor thermische isolatie van gebouwen) en automobiel (19%; dashboardbekleding, deurpanelen en zetelkussens).

Het management stuurde vlak voor Kerstmis nog een omzet- en winstwaarschuwing de wereld in. De omzet 2014 liet maar een lichte stijging tegenover 2013 zien (+0,7%, tot 983,4 miljoen EUR) en de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) ging met 9,5% achteruit, tot 65,9 miljoen EUR. Het dividend werd stabiel gehouden op 0,20 EUR per aandeel. Sinds vorige week donderdag (23/4) en tot en met 7 mei kan worden ingetekend op 23,7 miljoen nieuwe aandelen tegen 3,2 EUR per aandeel.

Dat zal Recticel maximaal 76 miljoen EUR opleveren, maar daardoor stijgt het aantal aandelen wel met 80% (van 29,7 naar 53,4 miljoen). Per vijf bestaande aandelen kan dus op vier nieuwe aandelen worden ingetekend. Met de kapitaalverhoging zal Recticel uiteraard op de eerste plaats de schuldenlast fors kunnen verminderen. De schuldgraad zal dalen van 101 naar ongeveer 40%. Daarnaast is er ook ruimte om nog eens te investeren, zoals in marketing voor het sterk groeiende Geltex en de stroomlijning van organisaties, synergie en operaties. De schuimrubberproducent vervroegde ook de tradingupdate voor het eerste kwartaal, waaruit we konden leren dat de groepsomzet met 4,2% is gestegen in de eerste drie maanden.

Conclusie

Het is natuurlijk door een zure appel bijten voor de Recticel-aandeelhouders, maar de schuldenlast zal niet meer als een molensteen rond de nek hangen. We raden dan ook aan mee te doen aan de zware kapitaalverhoging. We hopen dat het de groep een nieuw elan zal geven en dat de rendabiliteit wordt aangepakt. Anders zal Recticel een tradingkandidaat blijven en geen langetermijnbelegging.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content