Rio Tinto

Hoewel het financieel strikt gezien niet hoefde, voerde Rio Tinto toch een dividendverlaging door.

In navolging van andere grondstoffengroepen kondigde ook Rio Tinto een dividendverlaging aan. Rio Tinto is de tweede mijngroep ter wereld. Ze heeft een zogenoemd progressief dividendbeleid. Dat betekent dat het bedrijf ernaar streeft de aandeelhoudersuitkering elk halfjaar op te trekken. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden slaagde het tot nu in dat opzet. Over 2015 keerde het 2,15 USD per aandeel of 4,1 miljard USD aan dividenden uit. Een jaar eerder was dat nog 3,7 miljard USD. Daarnaast kocht de groep vorig jaar ook voor 2 miljard USD aan eigen aandelen in. Ze financierde een deel van die aandeelhoudersuitkering door extra schulden aan te gaan, omdat de kasstromen als gevolg van de lage grondstoffenprijzen niet langer volstaan om zowel de investeringen als de dividenden te dekken.

Lenen voor dividenden mag dan bedrijfseconomisch niet erg logisch klinken, het is de jongste jaren wel schering en inslag bij de grote grondstoffengroepen en ook in de oliesector. Rio Tinto kon zich dat ook permitteren. De schuldgraad kwam niet boven de eigen vooropgestelde limiet van 30% en de nettoschuld bleef ook onder de grens van twee keer de bedrijfskasstroom (ebitda). De groep kon zijn gulle dividendbeleid in principe dus nog wel een tijdje volhouden. Toch is Rio Tinto nu ook overstag gegaan voor de druk van de kredietbeoordelaars en de aandeelhouders die erop aansturen om zo veel mogelijk liquiditeiten in het bedrijf te houden. Rio laat het dividend niet helemaal los, maar streeft naar een uitkeringspercentage van 40 tot 60% van de aangepaste winst.

Investeerders moeten dus nog afwachten hoeveel dividend er nog zal overblijven maar het zal in elk geval niet minder dan 1,1 USD per aandeel zijn of dus maximaal een halvering tegenover 2015. Analisten speculeren dat Rio met een deel van de vrijgekomen middelen activa van sectorgenoten zal aankopen. Rio realiseerde in 2015 een onderliggende winst van 4,5 miljard USD, tegenover nog 9,3 miljard USD een jaar eerder.

Door diverse afschrijvingen en waardeverminderingen dook het nettoresultaat 866 miljoen USD in het rood. IJzererts, waarvan de prijs vorig jaar naar het laagste peil sinds 2009 terugviel, leverde vorig jaar een bijdrage van 3,8 miljard USD aan de ebitda. De aluminiumactiviteiten droegen voor 1,1 miljard USD bij. Kleinere bijdragen waren er van koper, steenkool en diamant. Rio mikt voor 2016 op 1 miljard USD aan kostenverlagingen, tegenover 750 miljoen USD vorig jaar. De kapitaaluitgaven daalden vorig jaar naar 4,7 miljard USD, het laagste cijfer sinds 2010. In 2014 werd nog 8,2 miljard USD aan investeringen gespendeerd. Dit en volgend jaar zullen de uitgaven in de buurt van 4 en 5 miljard USD uitkomen. De nettoschuldpositie van Rio bedroeg eind vorig jaar 11,7 miljard USD.


Conclusie

Hoewel het financieel strikt gezien niet hoefde, voerde Rio Tinto toch een dividendverlaging door. Toch zitten we nog steeds in de buurt van 4% dividendrendement (bruto). Operationeel blijft Rio Tinto op korte termijn afhankelijk van de evolutie van de grondstoffenprijzen. Het aandeel is sinds het dieptepunt van vorige maand al met ruim 25% gestegen. Vandaar de adviesverlaging.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content