Royal Dutch Shell

Shell kwam met een vriendschappelijk overnamebod op de Britse sectorgenoot BG Group.

Het is pas van vorig jaar geleden dat de Nederlands-Britse energiegroep Royal Dutch Shell door analisten aan BP werd gekoppeld. We hebben dat scenario altijd als weinig waarschijnlijk omschreven. Dat nam niet weg dat Shell voor zichzelf toch de oefening maakte welke bedrijven dan wel bij de groep zouden passen. Het verminderen van de kapitaaluitgaven lijkt te contrasteren met de overnamewens, maar dit is eigenlijk niet het geval. Het is voor de grote energiegroepen stilaan interessanter geworden om marktaandeel te kopen dan om organisch te groeien.

In de paasweek kwam Shell dan met een vriendschappelijk overnamebod op de Britse sectorgenoot BG Group. BG (British Gas) is een voormalig staatsbedrijf dat indertijd door Margaret Thatcher werd geprivatiseerd. De Britse groep staat vooral sterk in lng (liquified natural gas) of vloeibaar aardgas, waarin het wereldwijd de derde speler is. Daarnaast heeft BG ook grote belangen in Brazilië waar het over veel diepzee-olievoorraden beschikt. BG is in Brazilië partner van Petrobras.

Shell betaalt 47 miljard Britse pond (GBP) of omgerekend 65,3 miljard EUR, gespreid in contanten en aandelen. Inclusief schulden wordt dat zelfs 78 miljard EUR. Het aandelengedeelte bedraagt ongeveer een derde. Dat is een premie van ongeveer 52% boven op de laatste beurskoers van BG. Dit lijkt veel, maar op die manier verzekerde Shell zich wel van de steun van de aandeelhouders en dekt het zich in tegen een mogelijks tegenbod van een andere speler. Aandeelhouders van BG zullen ongeveer een vijfde in het gecombineerde bedrijf aanhouden. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten van verschillende landen.

Vanwege de complexiteit van de operatie kan het nog tot begin volgend jaar duren voor alles is afgerond. Shell richtte zich al sterk op aardgas en gaat deze tak met de overname van BG nog verder uitbreiden. Het gecombineerde bedrijf wordt marktleider op de mondiale gasmarkt. Lng is een groeimarkt die de komende jaren een deel van de steenkoolmarkt en zelfs de oliemarkt moet inpalmen. Shell voorziet schaalvoordelen ten belope van 2,5 miljard EUR per jaar. De energiegroep zal uiteraard een beroep moeten doen op de kapitaalmarkten om de overname te financieren.

Toch hoeven aandeelhouders van Shell zich geen zorgen te maken over het dividend. Het management bevestigde dat het ook in 2015 een dividend van 1,88 USD per aandeel zal betalen en dat dit bedrag een jaar later minstens even hoog zal liggen. Bovendien wil Shell in 2017 ook starten met een nieuw programma van aandeleninkoop. Daarbij wordt tot en met het jaar 2020 voor minstens 25 miljard USD aan eigen aandelen ingekocht. Zowel Shell als BG zal noodgedwongen niet-kernactiviteiten moeten verkopen voor ongeveer 30 miljard USD.

Conclusie

We vinden de overname van BG Group, ondanks de hoge premie, een goede zaak. Shell wendt de eigen minder gezakte beurskoers aan door gedeeltelijk in aandelen te betalen. Shell wordt zo de grootste speler in aardgas. Tegen 1,1 keer de boekwaarde en met een rendement van ruim 6% (bruto) vinden we Shell aantrekkelijk gewaardeerd. We verhogen zowel het advies als het risico.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content