Sandstorm Gold

De problemen bij Luna Gold wegen nog steeds op de koers, maar intussen timmert Sandstorm Gold geduldig aan een meer gediversifieerde en kwaliteitsvollere portfolio.

Met de goudprijs wil het nog steeds niet goed lukken, maar dat weerhoudt het Canadese goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold er niet van de nieuwe overeenkomsten aan elkaar te rijgen. Het begon in januari met het verwerven van tien royalty’s – twee in Afrika en acht in de Verenigde Staten – van drie exploratiebedrijven. Daarna volgde een overnamebod op Gold Royalties Corporation, een klein Canadees royaltybedrijf met een portefeuille van achttien royalty’s op dertien mijnprojecten in Noord-Amerika. De overname in aandelen – per bestaand aandeel Gold Royalties, uitgifte van 0,045 nieuwe aandelen Sandstorm Gold; een premie van 91% – betekent slechts een beperkte verwatering van 1,1%, en wordt eerstdaags afgerond.

De belangrijkste transactie kwam er evenwel in maart, met de aankondiging van de overname van een royaltyovereenkomst van Iamgold met Rio Tinto. Het gaat om een 1% royalty op de bruto-omzet van de Diavik Diamond Mine in Northwest Territories (Canada). Diavik is de grootste diamantmijn in Canada met productieplannen minstens tot in 2023. Sandstorm Gold verwacht dat die deal jaarlijks 7 tot 8 miljoen USD kasstroom (eibtda) zal opleveren. Iamgold ontvangt voor de verkoop 52,5 miljoen USD cash en 3 miljoen warrants Sandstorm Gold, met een looptijd van vijf jaar en een uitoefenprijs van 4,5 USD per aandeel (huidige koers 3,57 USD).

Het aandeel van grotere, gediversifieerde mijnbedrijven in de vrije kasstroom van Sandstorm Gold neemt daardoor toe tot meer dan 50%, maar terzelfdertijd blijft het aandeel van goud in de inkomstenstroom meer dan 80%. Het aantal producerende activa stijgt naar 15, en de productieverwachting voor 2015 werd opgeschroefd, van 36.000 tot 44.000 ounce goudequivalent naar 40.000 tot 50.000 ounce goudequivalent.

Die cijfers houden geen rekening met een eventuele bijdrage van Luna Gold, de uitbater van de Aurizona-mijn in Brazilië. Aurizona leverde vorig jaar 27,8% van de totale productie (44.821 ounce goudequivalent), maar heeft extra kapitaal nodig. Sandstorm Gold bezit 19,8% van de aandelen van Luna Gold. In maart herschikten beide partijen de bestaande streamingovereenkomst in twee nieuwe royaltyovereenkomsten en een converteerbare lening van 30 miljoen Canadese dollar (CAD). De herschikking is voorwaardelijk, want vereist een kapitaalverhoging door Luna Gold voor eind juni van minstens 20 miljoen CAD.

Dankzij een combinatie van een toename met 5% van de verkochte hoeveelheid goudequivalent en een daling van de gerealiseerde goudprijs met 10% zakte de omzet van Sandstorm Gold in 2014 met 5,5%, tot 56,5 miljoen USD. De ebitda steeg evenwel van 32,2 miljoen USD naar 35,2 miljoen USD. Het bedrijf beschikt voor nieuwe deals over 140 miljoen USD cash (inclusief een ongebruikte kredietfaciliteit van 100 miljoen USD).

Conclusie

De problemen bij Luna Gold wegen nog steeds op de koers, maar intussen timmert Sandstorm Gold geduldig aan een meer gediversifieerde en kwaliteitsvollere portfolio. Dit moet op termijn de significante onderwaardering tegenover Franco-Nevada verminderen: respectievelijk 9 versus 17 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de verwachte bedrijfskasstroom 2015 (ebitda).

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content