SBM Offshore en SPDR Gold Shares

Waarom zakte SBM Offshore vorige week zo fors, en verandert dit jullie advies?

Net op het moment dat de grootste zorgen over de smeergeldaffaires uit het verleden achter de rug leken, bezorgde een weigering tot goedkeuring van een minnelijke schikking, tussen SBM Offshore, Petrobras en de Braziliaanse autoriteiten, door de vijfde kamer van het Braziliaanse openbaar ministerie, het aandeel van de Nederlandse oliedienstverlener een oplawaai van ruim 10%. De Braziliaanse minnelijke schikking kwam er op 15 juli, na ruim een jaar onderhandelen, met een kostenplaatje van 273 miljoen USD (30 miljoen USD hoger dan tot nog toe voorzien door SBM). Eind 2014 trof SBM al een andere schikking voor 240 miljoen USD met het Nederlandse openbaar ministerie en het US Department of Justice. Het is voorlopig onduidelijk wat de gevolgen van de geweigerde schikking in Brazilië zijn, maar we gaan er toch van uit dat op termijn een nieuw, en mogelijk duurder vergelijk wordt gevonden. Belangrijk is dat SBM intussen wel kan meedingen naar nieuwe contracten in Brazilië.

Het Nederlandse bedrijf is wereldtopper in de Floating Production Storage and Offloading (FPSO)-markt. Het gaat om omgevormde olietankers, waarin olie of gas wordt opgeslagen, afkomstig van een vast of drijvend productieplatform dat zelf geen opslagcapaciteit heeft. Door de enorme besparingen in de sector zijn er nauwelijks nieuwe projecten, en zakte de omzet in dit segment in de eerste jaarhelft met 67%, tot 338 miljoen USD. Gelukkig is er nog de leasingactiviteit van eigen productie- en opslagsystemen, typisch met lange verhuurtermijnen (gemiddeld 13,4 jaar op 30 juni). In de eerste jaarhelft breidde de vloot uit naar twaalf FPSO’s, na de ingebruikname van twee nieuwe FPSO’s (een derde volgt in het derde kwartaal), waardoor de omzet in dit segment met 11% steeg, tot 600 miljoen USD.

Op groepsniveau zakte de onderliggende nettowinst van 164 miljoen USD naar 66 miljoen USD (-60%). Voor het eerst sinds lang was er opnieuw een positieve vrije kasstroom, en daarop werd in mei, na vier jaar onderbreking, een brutodividend van 0,21 USD (0,1874 EUR) per aandeel uitgekeerd, en startte in augustus een aandeleninkoopprogramma voor 150 miljoen EUR (5,7% van de huidige marktkapitalisatie). Een belangrijk aandachtspunt blijft de hoge schuldpositie van 3,08 miljard EUR (3,15 miljard EUR eind 2015). Door het gebrek aan nieuwe opdrachten zakte het orderboek in de eerste jaarhelft van 18,9 miljard naar 18 miljard USD.

SBM noteert aanvaardbaar, tegen 1,1 keer de boekwaarde, 14 keer de verwachte winst 2016 en een ondernemingswaarde (ev) van 12 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2016. Het aandeel blijft koopwaardig, met vooral kansen op middellange termijn, maar wel met een bovengemiddeld risico (rating 1C).


SBM Offshore en SPDR Gold Shares

Vindt u het een goed idee om op dit moment te investeren in SPDR Gold Shares? Is de speculatietaks van toepassing op dit product?

SPDR Gold Shares is een ETF of tracker, die noteert op de New York Stock Exchange (NYSE; ticker GLD). Het product werd gelanceerd op 18 november 2004 en schaduwt de goudprijs, uitgedrukt in Amerikaanse dollar. GLD is sindsdien uitgegroeid tot de grootste goudtracker ter wereld, met een belegd vermogen van 40 miljard USD. De speculatiebelasting is niet van toepassing op ETF’s en bijgevolg is er geen mogelijke toepassing van de heffing bij een (gedeeltelijke) verkoop minder dan zes maanden na aankoop. Onze voorkeur gaat nog steeds naar het kopen van fysiek goud, aangezien daar het tegenpartijrisico verdwijnt, maar aangezien dat in het bestek van de voorbeeldportefeuille onmogelijk is, kozen we voor een belegging in GLD als eenvoudigste alternatief voor een rechtstreekse blootstelling aan de evolutie van de goudprijs. Een alternatief (4 miljard EUR belegd vermogen) in EUR is Gold Bullion Securities, een ETF genoteerd op Euronext Parijs met ticker GBS.

De goudprijs steeg dit jaar al met 25% in USD en met 22,4% in EUR. Na een forse klim eind juni als gevolg van de onzekerheid die volgde op de uitslag van het brexitreferendum in het Verenigd Koninkrijk, gleed de goudprijs de jongste twee maanden langzaam terug als gevolg van de toegenomen kans op een renteverhoging in september in de Verenigde Staten. De kansen hierop zijn na het matige banenrapport van vorige vrijdag opnieuw geslonken, waarop alle goudgerelateerde activa onmiddellijk opveerden. Dat patroon heeft zich al enkele keren voorgedaan en bleek de aanzet voor een nieuwe stijgingsfase.

We blijven positief over de evolutie van de goudprijs. Het tanende beleggersvertrouwen in de daadkracht van de centrale banken en vooral de politieke leiders om de schuldbakens structureel te verzetten, en de alsmaar toenemende trend naar negatieve rentevoeten, zonder uitzicht op een trendommekeer, liggen hieraan ten grondslag. Tussentijdse correcties zoals tijdens de afgelopen zomermaanden mogen aangegrepen worden om een positie in te nemen of uit te breiden (rating 1B).

Partner Content