Schuldenafbouw blijft prioriteit voor Barrick Gold

© REUTERS

De afbouw van de schulden heeft op korte termijn voorrang voor Barrick Gold. Productiegroei wordt pas verwacht vanaf 2019-2020. In afwachting kan Barrick terugvallen op een lage kostenstructuur en positieve kasstromen.

De Canadese mijngroep Barrick Gold is in volumes nog altijd de grootste goudproducent ter wereld, maar ze kan de komende jaren worden ingehaald door haar Amerikaanse sectorgenoot Newmont Mining. De mijnen van de groep produceerden vorig jaar gezamenlijk 5,52 miljoen troy ounce goud, met daarnaast koper als bijproduct. De productieprognose voor het lopende boekjaar bedraagt 5,3 tot 5,6 miljoen troy ounce. Dat is een vrij ruime marge, waarmee Barrick rekening houdt met de verkoop van activa. In 2018 neemt de output verder af naar 4,8 tot 5,3 miljoen troy ounce. Het productiecijfer zal pas vanaf 2019 of 2020 opnieuw toenemen.

Barrick ligt daar niet meteen van wakker, want op korte termijn wil het vooral werk maken van de verdere afbouw van de schulden. Sinds eind 2014 heeft het zijn groepsschuld verminderd met 5,6 miljard dollar door de combinatie van eigen kasstromen en opbrengsten uit de verkoop van activa. In de eerste helft van 2017 daalde de schuld met bijna 500 miljoen tot 7,44 miljard dollar. Het grootste deel van de schuld loopt af na 2033.

Barrick mikt voor het tweede semester op een bijkomende vermindering met 1 miljard tot 6,4 miljard dollar. De mijngroep wil later deze maand een uitstaande lening van 730 miljoen dollar met een looptijd tot 2023 en een rendement van 4,1 procent vervroegd terugkopen. Dat gebeurt met een deel van het geld dat ze van Shandong Gold ontvangt. Barrick verkocht een participatie van 50 procent in de Veladero-mijn in Argentinië aan de Chinese goudgroep voor 960 miljoen dollar. Barrick mikt tegen eind volgend jaar op een schuld van maximaal 5 miljard dollar. Het zou van 2008 geleden zijn dat de schuld in nominale termen nog zo laag was. De mijngroep beschikt ook nog over 2,93 miljard dollar aan liquiditeiten. Stilaan kan ze dan ook opnieuw naar de toekomst kijken.

De kapitaaluitgaven zullen dit jaar al oplopen tot 1,3 à 1,5 miljard dollar. Barrick produceerde in de eerste jaarhelft 2,74 miljoen troy ounce goud tegen 739 dollar productiekosten per troy ounce. Voor 2017 rekent het op een gemiddelde productiekostprijs van 720 tot 770 dollar. Dat cijfer moet de komende jaren verder afnemen naar 700 dollar. Het zwaartepunt zal in het vierde kwartaal liggen. Barrick wil positieve kasstromen kunnen genereren bij een goudprijs van 1000 dollar. In de eerste jaarhelft was dat alvast geen probleem. De vrije kasstroom was voor het negende kwartaal op rij positief en bedroeg 204 miljoen dollar over de volledige eerste jaarhelft.

In Nevada vormen de Cortez- en de Goldstrike-mijn nu samen Barrick Nevada. Met een aandeel van meer dan 40 procent in de productie vormen ze de hoeksteen van de groep, samen met Pueblo Viejo in de Dominicaanse Republiek, Lagunas Norte in Peru en Veladero. Die laatste is sinds juli weer operationeel, na een scheur in een pijpleiding eerder dit jaar. Pueblo Viejo doet het goed, maar Barrick moet net zoals zijn joint-venturepartner Goldcorp een hoger deel van de kasstromen afstaan aan de Dominicaanse overheid.


Conclusie

De verdere afbouw van de schulden heeft op korte termijn prioriteit voor Barrick Gold. Productiegroei wordt pas weer verwacht vanaf 2019-2020, wanneer nieuwe projecten operationeel worden. In afwachting kan Barrick Gold terugvallen op een lage kostenstructuur en positieve kasstromen.

Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 20,8 miljard dollarK/w 2016: 24

Verwachte k/w 2017: 25

Koersverschil 12 maanden: -5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +12%

Dividendrendement: 0,7%

Partner Content