Silver Wheaton produceert meer goud dan zilver

© REUTERS

Silver Wheaton publiceerde sterke kwartaal- en jaarresultaten. Het streamingbedrijf werd daarvoor beloond met een flinke koersstijging. Vooral de productie en de verkoop van goud gingen sterk vooruit.

Het streamingbedrijf Silver Wheaton investeerde 800 miljoen dollar in de Salobo-mijn (eigendom van Vale) en kreeg daardoor recht op de volledige goudproductie. In het vierde kwartaal was de omzet uit goud voor het eerst groter dan die uit zilver. Over het hele boekjaar bedraagt de verhouding nog 54 procent voor zilver tegenover 46 procent voor goud. Omdat de omzetverdeling de jongste jaren steeds verder evolueert naar een evenwicht tussen goud en zilver, zal het management aan de raad van bestuur voorstellen de naam van het bedrijf te veranderen in Wheaton Precious Metals. Als dat voorstel wordt aangenomen, verandert het tickersymbool van SLW naar WPM.

Vorig jaar was een recordjaar. De output van zilver lag met 30,4 miljoen troy ounce een fractie lager dan een jaar eerder, maar dat werd ruim gecompenseerd door de toename van de goudproductie met 46 procent naar 354.000 troy ounce. De verkoopvolumes stegen met 63 procent voor goud (330.000 troy ounce) en met 7 procent voor zilver (28,3 miljoen troy ounce). Samen met de prijsstijgingen leverde dat een recordomzet van 892 miljoen dollar op, of 37 procent meer dan een jaar eerder.

De operationele kasstroom steeg met 36 procent naar 584 miljoen dollar. Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders, want het dividend is aan die kasstroom gekoppeld. Het kwartaaldividend wordt opgetrokken van 6 naar 7 dollarcent, goed voor een brutodividendrendement van 1,4 procent. Exclusief een afboeking van 71 miljoen dollar op de boekwaarde van de Sudbury-mijn kwam de jaarwinst uit op 266 miljoen dollar. Dat is 27 procent meer dan het jaar daarvoor.

Silver Wheaton laat zich voorzichtig uit over het lopende boekjaar en de rest van dit decennium. De aanleiding zijn de aanhoudende problemen bij de San Dimas-mijn, waar wordt gestaakt. De uitbater, Primero Mining, zit in slechte papieren en moet vers geld ophalen. Silver Wheaton schat dat de zilveropbrengst van San Dimas dit jaar een kwart lager uitvalt. Voor het boekjaar 2017 mikt het management op een output van 28 miljoen troy ounce zilver en 340.000 troy ounce goud.

De activa in portefeuille zullen de evolutie van de productie de komende jaren in evenwicht houden. Op basis van de bestaande afnameovereenkomsten zal de output dus stabiliseren. Dat betekent dat de stijging van de omzet en de winst in hoofdzaak van hogere goud- en zilverprijzen moet komen. Silver Wheaton had eind december 124 miljoen dollar in kas. Daar stond een schuld van 1,2 miljard dollar tegenover. Gezien de hoge kasstromen, is die schuld niet echt een probleem. Silver Wheaton hoopt in de tweede helft van dit jaar een minnelijke schikking te treffen met de Canadese belastingautoriteit. Raakt dat dispuut niet opgelost, dan volgt wellicht een rechtszaak in 2018. We vinden het aandeel aan 1,7 keer de boekwaarde nog altijd koopwaardig (rating 1B).

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 9,1 miljard dollar

K/w 2016: 33

Verwachte k/w 2017: 31

Koersverschil 12 maanden: +21%

Koersverschil sinds jaarbegin: +7%

Dividendrendement: 1,4%

Partner Content