Silver Wheaton

De kapitaalverhoging bij Silver Wheaton lijkt verteerd en het aandeel noteert opnieuw boven het niveau van voor de uitgifte.

Het zilver doet het dit jaar lang niet slecht, met een prijsstijging van 10,5% (in USD) sinds de start van 2015. De klim moet wel in het juiste perspectief worden gezien, want het zilver heeft twee rampzalige jaren achter de rug. Silver Wheaton is niet echt een klassieke zilverproducent, maar wel een zogenoemd streamingbedrijf, waarbij het in ruil voor de financiering van mijnprojecten recht heeft op (een deel van) de toekomstige output van die mijn. Door de aard van de afgesloten overeenkomsten van de jongste jaren verschuift het zwaartepunt stilaan meer in de richting van goud. Dit jaar zal het aandeel van de zilververkoop in de groepsomzet nog 62% bedragen; in 2019 zou het gewicht van zilver dalen naar 54%.

Streamingbedrijven produceren dus zelf niet, maar om hun bedrijfsmodel draaiend te houden, moet er wel een constante aanvoer zijn. Tegelijk moeten de kasstromen hoog genoeg zijn om vervanging van bestaande streams en eventuele uitbreiding te kunnen financieren. Silver Wheaton mikt voor dit jaar op een productie van 43,5 miljoen troy ounce zilverequivalent. Een overeenkomst uit 2013 met de Braziliaanse ijzerertsproducent Vale werd fors uitgebreid. Terwijl Silver Wheaton volgens het oorspronkelijke contract recht had op een kwart van de zilver- en goudopbrengst van de Salobo-kopermijn, wordt het aandeel van goud opgetrokken naar de helft. De mijn heeft een geschatte levensduur van veertig jaar en de nieuwe overeenkomst moet de tien eerste productiejaren 70.000 troy ounce goud extra opleveren.

Daarnaast werd ook de bestaande overeenkomst met Barrick Gold aangepast. Door het uitstellen van het Pascua-Lamaproject kon Barrick het oorspronkelijke contract niet naleven. Tot maart 2018 zal Barrick daarom zilver uit drie andere mijnen van de groep aanleveren. Als Pascua-Lama er helemaal niet zou komen, krijgt Silver Wheaton het saldo van de investering (625 miljoen USD) terugbetaald, verrekend met de op dat moment al gedane leveringen. In de prognoses voor 2019 (51 miljoen troy ounce zilverequivalent) wordt met Pascua-Lama geen rekening gehouden.

Het eerste kwartaal was qua productie een recordkwartaal (10,4 miljoen ounce), maar door de lagere zilver- en goudprijzen daalde de groepsomzet (130,5 miljoen USD) met 17%. Eerder dit jaar werd een kredietlijn uitgebreid naar 2 miljard USD en werd de looptijd ervan met twee jaar verlengd, tot 27 februari 2020. Daarvan was op het einde van het eerste kwartaal nog 800 miljoen USD over, samen met 88 miljoen USD aan liquiditeiten. Silver Wheaton haalde begin maart nog eens 800 miljoen USD op door de uitgifte van bijna 39 miljoen nieuwe aandelen aan 20,55 USD.

De groep keert 20% van de gemiddelde operationele kasstroom van de jongste vier kwartalen uit als dividend. Tijdens het eerste trimester van 2015 daalde de operationele kasstroom met 22% op jaarbasis, tot 89,1 miljoen USD. Begin volgende maand wordt een kwartaaldividend van 5 dollarcent per aandeel uitgekeerd.

Conclusie

De kapitaalverhoging lijkt verteerd en het aandeel noteert opnieuw boven het niveau van voor de uitgifte. Operationeel verloopt alles zoals verwacht en de uitbreiding van het contract met Vale draagt al onmiddellijk bij tot de kasstromen. We verwachten een verdere inhaalbeweging van de edelmetalen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content