Silver Wheaton

De aanhoudend lage zilverprijs en het aanslepende conflict met de Canadese belastingautoriteiten beletten voorlopig dat het aandeel van Silver Wheaton hogere regionen opzoekt.

Eerder deze maand daalde de zilverprijs naar het laagste peil in zes jaar. Het edelmetaal stevent daarmee af op een derde opeenvolgend verliesjaar. Ook de koers van Silver Wheaton stond sinds 2009 niet meer zo laag. Door het bedrijfsmodel met streamingovereenkomsten is Silver Wheaton met een gemiddelde kostprijs van ongeveer 4 USD per ounce zilver en ongeveer 400 USD per ounce goud zelfs tegen de huidige, fors gedaalde edelmetaalprijzen, nog altijd winstgevend. Toch kan ook dit bedrijf zich niet onttrekken aan de malaise in de sector.

Silver Wheaton investeert in mijnprojecten in ruil voor een deel van de toekomstige zilver- en goudopbrengst. Die overeenkomsten zijn populair, omdat ze ervoor zorgen dat mijnbedrijven geen beroep hoeven te doen op de kapitaalmarkten. De financiering van de kant van Silver Wheaton komt enerzijds uit de eigen kasstromen maar die volstaan uiteraard niet om te groeien. Het aangaan van schulden en de uitgifte van nieuwe aandelen zijn andere financieringsbronnen. Dat impliceert wel dat het bedrijf toegang moet blijven hebben tot de kapitaalmarkten tegen aantrekkelijke voorwaarden. Dat is voorlopig nog geen probleem. Silver Wheaton haalde begin maart nog 800 miljoen USD op door de uitgifte van bijna 39 miljoen nieuwe aandelen aan 20,55 USD. Silver Wheaton heeft recht op de opbrengst van 22 operationele activa. Daarnaast zitten nog zeven ontwikkelingsprojecten in portefeuille.

Operationeel verloopt alles naar wens. Het derde kwartaal was ook het derde opeenvolgende recordkwartaal zowel wat output als verkoopvolumes betreft. Silver Wheaton produceerde 11 miljoen ounce zilverequivalent waarvan 6,9 miljoen ounce zilver en 54500 ounce goud. De gemiddelde verkoopprijs daalde wel met iets meer dan een vijfde op jaarbasis, tot 15,03 USD per ounce. Zo daalde de omzet, ondanks de productiestijging, toch met 7,5%, tot 153,3 miljoen USD. De aangepaste nettowinst bedroeg nog 49,8 miljoen USD of 0,12 USD per aandeel, tegenover nog 0,2 USD een jaar eerder. Belangrijker was de operationele kasstroom van 99,5 miljoen USD.

Silver Wheaton keert een vijfde van de operationele kasstroom uit als dividend. De groep sloot dit jaar twee belangrijke streamingovereenkomsten van elk 900 miljoen USD. Een eerste dateert al van maart, waarbij de Salobo-kopermijn van het Braziliaanse Vale een kwart van de goudopbrengsten zal leveren. De Antamina-kopermijn van Glencore zal de komende jaren gemiddeld 5 miljoen ounce zilver extra opleveren. Na de overeenkomst werd de productieprognose voor 2015 verhoogd naar 44,5 miljoen ounce zilverequivalent, 26% meer dan een jaar eerder. Op basis van de lopende overeenkomsten moet dit tegen 2019 toenemen tot 55 miljoen ounce. Het aandeel van goud in de totale output zou tegen dan oplopen naar 43%, tegenover 37% nu.


Conclusie

Het groeipad voor de komende jaren is gebeiteld. De aanhoudend lage zilverprijs en het aanslepende conflict met de Canadese belastingautoriteiten beletten voorlopig dat het aandeel hogere regionen opzoekt. Tegen 1,2 keer de boekwaarde is Silver Wheaton duurder dan de klassieke zilverbedrijven. Dat wordt echter gecompenseerd door het afwezige operationele risico. Adviesverhoging.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content