Sioen groeit opnieuw

© KAREL DUERINCKX
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De omzet van Sioen komt volgend jaar uit boven 500 miljoen euro. Het is nu al duidelijk dat de winst geen vergelijkbare sprong zal maken. De omzetcijfers over het derde kwartaal ondersteunen de koers weer.

Sioen kon de sterke omzetgroei van het eerste kwartaal in het derde kwartaal doortrekken, en zelfs een tikkeltje beter doen. Na negen maanden is de omzet geklommen met 32 procent, van 268,2 naar 354,0 miljoen euro. Zonderen we het derde kwartaal af, dan is er een omzettoename met 32,2 procent, van 88 naar 116,3 miljoen euro.

Die cijfers bevestigen op zijn minst dat de wereldleider in het geïntegreerd coaten van synthetische weefsels een sterke fase van groei doormaakt. Die is onder meer te danken aan de overnames van Manifattura Fontana (geosynthetica) en Dimension-Polyant (de wereldmarktleider in zeildoeken en de grootste overname van Sioen) in de Coating-divisie, en van Verseidag Ballistic Protection en Ursuit (professionele duikpakken) in de Apparel-divisie.

Sioen is gespecialiseerd in het bedekken van dragers met een beschermlaag, met een klemtoon op hoogwaardige technische beschermkledij. Het is de enige volledig geïntegreerde speler in de sector. Tot de essentie van de strategie behoort de inzet op innovatie en een modern productieapparaat. Die continue investeringen in innovatie doen de omzet uit nieuwe technische toepassingen toenemen.

Er zijn drie divisies: Coating (spinnen, weven en coaten), Chemicals (productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten) en Apparel (confectie van technische kledij). Van de omzettoename van 32 procent na drie kwartalen is 5,8 procent organisch en 26,2 procent het gevolg van overnames. Dat is het meest gunstige onderdeel van het kwartaalrapport. In het eerste kwartaal bedroeg de organische groei nog 4,4 procent, tegenover 3,3 procent vorig jaar. Als we dat vergelijken met de 8,6 procent in de periode juli-september, mogen we van een versnelling spreken.

Anders dan in het tweede kwartaal is er nu wel een gelijkmatige organische groei over de afdelingen heen, met voor de Apparel-divisie +5,9 procent, tegenover +5,5 procent voor Coating en +4,3 procent voor Chemicals. De totale groei is het sterkst in de Apparel-divisie met +43,1 procent tot 96,4 miljoen euro. De grootste divisie, Coating, is een sterke tweede met +32,5 procent, tot 223,8 miljoen euro. In de Chemicals-divisie blijft de omzettoename beperkt tot 5,8 procent, tot 33,8 miljoen euro. De gepubliceerde cijfers waren een tradingupdate en dus geen echte resultaten.

In de eerste zes maanden klom de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) slechts met 7,2 procent, van 32,2 naar 34,6 miljoen euro. Dat betekent een terugval van de rebitda-marge van 17,9 naar 14,6 procent in de eerste helft van 2017 (recurrente bedrijfskasstroom tegenover de omzet). Het nettoresultaat ging zelfs 13,2 procent lager tot 12,1 miljoen euro door de reorganisatie van de Indonesische fabrieken.

Conclusie

De omzet van Sioen komt volgend jaar uit boven 500 miljoen euro. Maar het is nu al duidelijk dat de winst geen vergelijkbare sprong zal maken. Vandaar dat de koers van het aandeel in de loop van het jaar, na een sterk 2016, is teruggevallen. De omzetcijfers over het derde kwartaal ondersteunen de koers weer. Het aandeel is aantrekkelijk geprijsd tegen 16 keer de verwachte winst en tegen 8,5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2018.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 27,95 euro

Ticker: SIOE BB

ISIN-code: BE0003743573

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 552 miljoen euro

K/w 2016: 23

Verwachte k/w 2017: 19

Koersverschil 12 maanden: +3%

Koersverschil sinds jaarbegin: -1%

Dividendrendement: 1,9%

Partner Content